Michal Lendel Kultúra

Výnimočné projekty z Košíc naplno zabodovali: Kto si odniesol prestížne ocenenia?

Prestížne ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2013 si odniesol architekt Irakli Eristavi, ktorý je zodpovedný za projekt rekonštrukcie bývalých kasární v Košiciach, ako aj výnimoční hudobníci súboru Quasars Ensemble, ktorý je rezidenčným súborom Kasární/Kulturparku.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné projekty z Košíc naplno zabodovali: Kto si odniesol prestížne ocenenia?
Zdroj: TASR

Z dvanástich ocenených osobností slovenskej vedy, umenia, kultúry, športu, medicíny a hospodárstva si včera večer v Slovenskom národnom divadle prevzali Krištáľové krídlo 2013 dve, ktoré významným spôsobom prispeli k úspechu projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 (EHMK).

Projekt kultúrno-umeleckej štvrte

Irakli Eristavi si prevzal krídlo v kategórii architektúra. Porota ocenila jeho projekt rekonštrukcie bývalých kasární v Košiciach, keď bývalý vojenský objekt pretransformoval do Kulturparku v rámci EHMK. Projekt vyšiel na viac ako 26 miliónov eur.

Komplex budov z konca 19. storočia, zasadený do historického parku blízko centra, Košičanom ponúka novú kultúrno-umeleckú štvrť. Kasárne/Kulturpark sú nielen najväčším národným investičným projektom spolufinancovaným Európskou úniou pod hlavičkou Košice – EHMK, ale i jedinečným priestorom, v ktorom je možné súbežne zorganizovať množstvo akcií.

Výnimoční hudobníci

V kategórii hudba si ocenenie prevzali členovia súboru Quasars Ensemble. Najvýraznejším počinom tejto formácie v roku 2013 bolo podľa poroty vydanie profilového CD s dielami Arnolda Schönberga, Alexandra Albrechta a Paula Hindemitha.

Výkonný riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina vidí prínos oceneného hudobného telesa Quasars Ensemble najmä v tom, že úspešní umelci, väčšinou rodáci z Košíc a východného Slovenska, sa vracajú po získaní medzinárodného renomé domov. „Svojimi skúsenosťami a vysokou umeleckou kvalitou prispievajú k ďalšiemu skvalitňovaniu kultúrneho prostredia v meste a regióne a k výchove nových talentov a vyspelejšieho publika,“ dodal Sudzina

Pozitívne vníma výrazné zastúpenie z metropoly východného Slovenska medzi ocenenými osobnosťami aj primátor mesta Richard Raši. „Je to potvrdením nadčasových zmien a nastavením rozvojových procesov, ktoré priniesol tento výnimočný projekt v dejinách samostatného Slovenska, meniaci celé kultúrne prostredie v našom meste a regióne,“ komentoval ocenenie Richard Raši.

Košice 24/ TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM