Kultúra

Výstava vo VSG je poctou piatim významným scénickým výtvarníkom

Špecifiká scénografického umenia odhaľuje výstava Z východu na západ / Zo západu na východ, ktorú dnes otvorili vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Výstava vo VSG je poctou piatim významným scénickým výtvarníkom
Zdroj: Východoslovenská galéria

Výstava je venovaná piatim scénickým výtvarníkom – Vladimírovi Čápovi, Jánovi Hanákovi, Jozefovi Haščákovi, Ivanovi Hudákovi a Štefanovi Hudákovi, ktorých život alebo dielo bolo spojené s východoslovenskou metropolou.

Uvedení už nežijúci scénickí a kostýmoví výtvarníci sa výrazne zapísali do vývinu slovenskej scénografie a prispeli k formovaniu divadelno-výtvarného štýlu v mnohých profesionálnych divadlách na Slovensku. Ich tvorivé cesty išli nielen od východu na západ Slovenska a zas naspäť, ale zasahovali až do zahraničia.

Medzi vystavovanými exponátmi sú scénické a kostýmové návrhy, makety scén, bábky, maľby, grafiky, plagáty či fotografie. Vďaka ich množstvu a kvalite výstava odhaľuje aj výnimočnosť každého z autorov.

Výstavný priestor rozložený do piatich menších slúži ako platforma pre vyjadrenie svojráznosti a jedinečnosti umelcov. „Päť priestorov sa tak symbolicky mení na samostatný originálny svet každého scénografa, na Imaginárny vesmír Vladimíra Čápa, na Scénografickú kuchyňu Ivana Hudáka, na Spoločný raj manželov Hudákovcov, na Maliarsky ateliér Jána Hanáka a nakoniec na Školskú učebňu Jozefa Haščáka. Odlišný spôsob uvažovania, rôzne režijno-scénografické interpretácie a výtvarné štylizácie sú tiež zrkadlom rozdielnych pedagogických prístupov, s ktorými sa jednotliví scénografi stretávali počas vysokoškolských štúdií,“ informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.

Výstavu, ktorú si možno pozrieť do 27. augusta, realizuje Divadelný ústav v spolupráci s VSG. Kurátorom výstavy je kostýmový výtvarník a scénograf Miroslav Daubrava, kustód scénografického fondu Divadelného ústavu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM