Michal Lendel Správy

Výstavba nájomných bytov v Košiciach? Zdá sa, že to mesto myslí vážne...

Mesto Košice pripravuje podklady na výstavbu nájomných bytov pre mladé zamestnané rodiny do 35 rokov s jedným alebo dvoma deťmi, ktorých príjem nepresahuje štvornásobok životného minima. Aké má byť mesačné nájomné v týchto bytoch?

Ilustračný obrázok k článku Výstavba nájomných bytov v Košiciach? Zdá sa, že to mesto myslí vážne...
Zdroj: Webnoviny.sk

Dôstojné bývanie je základnou životnou potrebou, ale zároveň nákladnou záležitosťou, ktorá často presahuje možnosti obyvateľov Košíc. Preto sa mesto rozhodlo vytvoriť podmienky pre bývanie mladých rodín výstavbou nájomných bytov.

Na nové byty sa môžu tešiť mladé rodiny

Ako nás informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová, budúcimi nájomcami plánovaných bytov by mali byť mladé zamestnané rodiny vo veku do 35 rokov s jedným, prípadne dvoma deťmi, ktoré si nemôžu dovoliť obstarať bývanie na voľnom trhu.

Za základe odborného výberu lokality výstavby, precízne spracovanej projektovej dokumentácie a schválenia financovania prostredníctvom poskytnutia štátnych dotácií je podľa mesta predpoklad návratnosti investície z nájmu, hradeného nájomníkmi bytového domu v lehote 40 rokov.

„V žiadnom z bytov by mesačný nájom nemal presiahnuť hranicu 100 eur,“ povedala hovorkyňa. Celková výška mesačného nájmu by sa mala za 1-izbový byt pohybovať vo výške 75,93 eur a 2-izbového 94,49 eur.

O aké byty pôjde?

Navrhovaná je výstavba nájomných bytov bežného štandardu, s predpokladanou priemernou podlahovou plochou bytov v dome od 50–56 m2. Plánovaný počet bytových jednotiek je 32, z čoho bude osem 1-izbových a dvadsaťštyri 2-izbových bytov. „Stavby budú ekologické a úsporné, čo znamená, že výška mesačných nákladov bude prijateľná pre mladé rodiny. Predpokladáme, že s realizáciou by sme mohli začať na jar 2015,“ uviedol technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice Martin Paška.

BPMK predložil návrh na prípravu a výstavbu takéhoto typu bývania. Zo strany štátu je vytvorený systém podporných nástrojov v rozvoji bývania, pričom v roku 2013 boli prijaté viaceré legislatívne zmeny v oblasti poskytovania štátnych dotácií na rozvoj bývania, ktoré je možné využiť.

„Byty, ktorých výstavba by mala byť financovaná zo spomínaných dotácii, plánujeme situovať v samostatných, radových domoch, nachádzajúcich sa na jednom území v spoločnej lokalite v meste Košice, ktorej výber v súčasnosti prebieha,“ dodala Viktorínová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM