Správy

Začali sčítavať domy a byty v našom kraji. V jednej obci už vedia ako na tom sú

V Košickom kraji je do sčítania domov a bytov zapojených 461 obcí vrátane 22 košických mestských častí, za prvé mesiace sčítali okolo 14 percent.

Ilustračný obrázok k článku Začali sčítavať domy a byty v našom kraji. V jednej obci už vedia ako na tom sú
Zdroj: TASR

Ako prvá v kraji sčítala všetky domy obec Vyšný Čaj. Zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR o tom informovala hovorkyňa pre sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Uvedená samospráva už v prvom mesiaci vpísala všetky záznamy o bytoch. Celkovo ide o 96 bytov, čo predstavuje s predchádzajúcim sčítaním realizovaným v roku 2011 nárast o 12 bytov.

Potom začne sčítavanie obyvateľov

Z celkového počtu obcí v kraji od 1. júna do systému elektronického sčítavania postupne vstúpilo a pracuje s bytmi 52,5 percenta obcí. „V medziokresnom porovnaní je rozpracovanosť bytov na najvyššej úrovni v okrese Spišská Nová Ves (12,5 percenta). Viac ako 96 percent bytov má editovaných obec Baškovce a mestská časť Košice-Kavečany. Okolo troch štvrtín obce Boliarov, Čerhov, Krompachy a Prakovce. Viac ako polovicu obce Čaňa a Spišský Hrušov,“ uviedla riaditeľka Pracoviska ŠÚ SR v Košiciach Anna Janusová.

Ako povedal vedúci právneho oddelenia Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi Peter Štrauch, sčítanie uľahčuje elektronická forma a stratégia, ktorú zvolili.

„Pracujeme od počítača i v teréne, kde si overujeme niektoré údaje, ktoré z dostupných zdrojov len ťažko získame, pretože niektoré informácie často absentujú v stavebných rozhodnutiach. Pracujeme šiesti – začali sme podľa ulíc sčítavať domy, následne bytové domy,“ spresnil.

Prvá fáza SODB 2021, realizovaná v spolupráci so samosprávami, sa zameriava na sčítanie domov a bytov. Mestá a obce počas približne deviatich mesiacov prvýkrát elektronicky zaznamenajú údaje zhruba o troch miliónoch bytov na Slovensku.

Samotné sčítanie domov a bytov sa realizuje od 1. júna tohto roka do 12. februára 2021. Do sčítania domov a bytov sú zapojené všetky obce SR v celkovom počte 2927.

K 31. júlu bolo sčítaných 20,6 percenta bytov na Slovensku. Po prvej fáze sa od 15. februára 2021 začne sčítavanie obyvateľov, trvať má do 31. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM