Rôzne

Základnú školu v obci Kokšov-Bakša rekonštruujú, deti sa učia v kultúrnom dome

Výučba detí zo základnej školy Kokšov-Bakša v okrese Košice-okolie aktuálne prebieha v kultúrnom dome. Do školy by sa mali vrátiť v piatok 18. januára.

Ilustračný obrázok k článku Základnú školu v obci Kokšov-Bakša rekonštruujú, deti sa učia v kultúrnom dome
Zdroj: koksovbaksa.sk

Havarijný stav budovy školy, ktorá bola postavená v roku 1912, trval už dlhšie. Obec jej čiastočnú rekonštrukciu v uplynulých rokoch uskutočňovala z vlastného rozpočtu. „V roku 2015 sme vo výške približne 24.000 eur zrealizovali úplne novú strechu. V roku 2016 sme vymenili plastové okná a dvere a v roku 2017 odvodnenie budovy“, povedal starosta obce Mikuláš Hudák.

Vlani získali dotáciu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na riešenie havarijného stavu, resp. rekonštrukciu ústredného kúrenia – kotolne a sociálnych zariadení vo výške 50.000 eur. Obec obnovu dofinancuje z vlastných zdrojov, starosta sumu zatiaľ odhadnúť nevedel.

Nové rozvody, nové radiátory, nová kotolňa

„Riešili sme úplne nové rozvody ústredného kúrenia, nové radiátory, termo ovládanie radiátorov, novú kotolňu s novým kotlom s ovládaním. Týmto dokážeme riešiť nielen katastrofálny stav, ale aj znížime náklady na energie,“ povedal. Čo sa týka sociálnych zariadení, pre prípad zvýšeného počtu žiakov sa rozšírila aj ich kapacita. Podľa neho boli staré obkladačky v posledných rokoch nahrádzané rôznymi inými a v havarijnom stave bola aj sanita.

„Využili sme prázdninový čas, samozrejme, pri takom veľkom rozsahu prác sa to nedá stihnúť. Riaditeľka preto udelila aj štyri dni riaditeľského voľna. Momentálne sme presunuli základnú školu do kultúrneho domu, kde prebieha vyučovanie. Pracujeme na plné obrátky. Dohodli sme sa, že budú pracovať dvojfázovo, lebo vo štvrtok (17. 1.) chceme školu sťahovať naspäť,“ dodal Hudák.

Základnú školu v obci Kokšov-Bakša navštevuje 23 detí. „V roku 2017 sme vytvorili aj školský klub detí, báli sme sa, aby nenastal odliv detí. Tým pádom nám záujem narastá. Máme tu aj materskú školu, z ktorej prichádza približne 12 prváčikov,“ povedal. Podľa jeho slov je materská škola a základná škola v obci potrebná. „Keď zaniknú, zanikne aj kultúra,“ uzavrel s tým, že vystúpenia detí lákajú ich príbuzných na rôzne kultúrne podujatia v obci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM