Rôzne

Zamestnanci a študenti pôsobiaci v Košiciach? Na zvezenie domov využívajú Facebook!

Potrebujete cestovať za školou, či prácou do Bratislavy alebo do Košíc? Na Facebooku fungujú rôzne skupiny, vďaka ktorým majú ľudia možnosť získať lacnejšiu a pohodlnejšiu alternatívu k bežnej doprave - vozia sa totiž navzájom. Ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci a študenti pôsobiaci v Košiciach? Na zvezenie domov využívajú Facebook!
Zdroj: TASR

Facebooková skupina Košice ↔ Bratislava (KE ↔ BA) a mestá cestou má zatiaľ iba 57 členov. Sú nimi študenti, ale aj pracujúci, ktorí musia dochádzať do Bratislavy alebo do niektorého z miest po ceste a samozrejme späť na východ.

No širšiu členskú základňu majú skupiny, ktoré združujú ľudí prichádzajúcich do Košíc za prácou alebo školou. Ide o mesta z východného Slovenska, ako sú Bardejov, Humenné, ale aj smerom na západ. Člensky najsilnejšou facebookovou skupinou je v tomto ohľade Odvoz autom BJ – KE – BJ, ktorá má 811 členov. Prichádzajúci do Košíc z Rimavskej Soboty môžu nájsť pohodlný odvoz v skupine Cesta autom RV-KE / KE-RV s 205 členmi alebo Cestujeme KE-RV-RS-LC s priebežne s 53 účastníkmi. Zo 48 kilometrov vzdialeného Vranova môžu nájsť cestujúci odvoz v skupine Košickí vysokoškoláci z Vranova (Vt<->Ke autom), či Humenného v skupine Cesta autom z KE do HE a naspäť. Všetci ľudia, ktorí využívajú tento spôsob dopravy, našli vďaka spojeniu na sociálnej sieti lacnejšiu a často aj rýchlejšiu alternatívu k autobusom, či vlakom.

Ako to funguje?

Do skupiny stačí napísať požiadavku s približným miestom, odkiaľ by ste chceli cestovať, časom odchodu a kontaktom na seba, prípadne si prejsť posledné príspevky a zistiť, či niekto neponúkol odvoz. Potom už len čakáte na reakcie. Ak do Bratislavy cestujete vlastným autom, môžete o tom informovať ostatných, napísať počet voľných miest, navrhnúť cenu za odvoz a umožniť tak ostatným cestovať s vami. Získate tak spoločnosť na cestu, ale aj nezanedbateľných pár eur na benzín.

V dobe, keď autobusy a železnice zvyšujú cestovné je takáto forma dopravy veľmi užitočná a markantný rozdiel ocenia hlavne každodenní cestujúci. Do miesta, kde pracujete, či študujete sa dá dostať aj o čosi skôr ako verejnou dopravou. Pokiaľ ste šoférom vy a podarí sa vám nazbierať troch – štyroch spolujazdcov, dokážete tak pokryť aj celé náklady na pohonné látky.

Skúsenosti z ciest

Peter z Bardejova, ktorý v Košiciach študuje už tretí rok, takto cestuje pravidelne domov na víkend. „Je to pohodlnejšie ako sa tlačiť niekde v autobuse a čakať po staniciach. Počas víkendu odchádza množstvo iných študentov domov a kapacity autobusovej dopravy v tomto nestačia,“ uviedol Peter. Podobný názor má aj Michaela z Lučenca. „Pred Facebookom sme spoločne s priateľom stopovali na výpadovke smerom na Rožňavu, keď to porovnám s týmto spôsobom cestovania, je to oveľa pohodlnejšie a istejšie," povedala nám Michaela.

Niektorí ľudia majú však k takémuto cestovaniu negatívnejší postoj. „Možno sa to aj viac oplatí, ale mám z podobnej cesty trochu strach. Predsa sú to neznámi ľudia. Tým však nikoho nechcem odrádzať, určite je to super možnosť cestovania a hlavne mladým ľuďom sa oplatí,“ spomenula ďalšia študentka Andrea.

Opatrnosť nadovšetko

Či sa k niekomu pridáte alebo naopak, zoberiete záujemcu o odvoz, to je už na vás. Pri využívaní takýchto služieb je však namieste byť aj opatrní a snažiť sa už vopred znížiť riziko možných komplikácií. Oplatí sa tiež staviť na zopár rád, ktoré by si podľa polície mali brať k srdcu napríklad stopári. Tie ani pri „facebookovom odvoze“ nie sú na škodu.

Je dobré zapamätať si informácie o vozidle (evidenčné číslo, farba a podobne) a venovať od prvej chvíle dôslednú pozornosť vodičovi, jeho vzhľadu a správaniu, ako aj jeho prípadným spolucestujúcim. Ak je to možné, treba si sadnúť na zadné sedadlo, aby ste mali dostatočný odstup a prehľad o vodičovi, a v prípade nevhodného správania mohli včas vystúpiť. V prípade najmenšieho podozrenia treba požiadať o zastavenie na otvorenom priestranstve, napríklad z dôvodov nevoľnosti alebo vykonania osobnej potreby.

V každej situácii je dôležité zachovať „chladnú“ hlavu. Pri pokuse o násilie, ak je to možné, sa treba snažiť riešiť situáciu útekom na frekventované miesto. Je vhodné mať pri sebe niečo na obranu, napríklad ochranný sprej, na škodu nie je naučiť sa aj zopár základných prvkov sebaobrany. V prípade úteku treba podľa možnosti čo najskôr upovedomiť políciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM