Michal Lendel Rôzne

Zaujímavosti o známej budove Šrobárky: V tehličkovej krásavici najskôr učili len dievčatá

Košické gymnázium na Šrobárovej ulici sa môže hrdiť aj svojou bohatou históriou. Búrlivé obdobia priniesli rôzne zmeny v učebných osnovách, no ani to nezabránilo vo vychovávaní a vzdelávaní kvalitných absolventov. Dnes predstavuje táto škola špičku vo vzdelávaní v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o známej budove Šrobárky: V tehličkovej krásavici najskôr učili len dievčatá
Zdroj: TASR

„Tehličková“ krásavica…

Budovu košického Gymnázia na Šrobárovej ulici postavili v rokoch 1892–1894 ako sídlo Vyššej dievčenskej školy s internátom. Išlo o jednu z prvých stavieb so secesnými prvkami v meste. Jej architektom bol Gyula Pártos, ktorý navrhol aj známu budovu Hlavnej pošty v Bratislave.

K „Šrobárke“ tak neodmysliteľne patrí štýlová budova prezývaná ako „tehličková“ krásavica, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. „Myslím si, že máme veľmi peknú budovu, to oceňujú aj žiaci, keď prídu na Deň otvorených dverí alebo z iných škôl. Žiaci sa tu naozaj cítia ako na mieste, ktoré je dôstojné nazývať špičkovým gymnáziom,“ uviedol riaditeľ gymnázia Slavomír Harabin.

Búrlivé roky reforiem…

Rozsiahla budova stála v čase dokončenia na periférii Košíc, dnes sa nachádza v širšom centre mesta. Po rozpade Rakúsko-Uhorska v nej vzniklo Československé štátne reformné reálne gymnázium. Po druhej svetovej vojne sa často menili vyučovacie osnovy i názov školy – od gymnázia cez Jedenásťročnú strednú školu a Strednú všeobecnovzde­lávaciu školu. Prvé štvorročné gymnaziálne triedy vznikli v školskom roku 1969/1970, koncom 70. rokov sa v škole učilo okolo 1000 študentov.

Moderná no stále sa rozvíjajúca…

Roky po páde komunistického režimu priniesli zmeny v osnovách a orientácii školy. V školskom roku 1990/91 došlo k otvoreniu triedy s rozšíreným vyučovaním anglického jazyka a v roku 1998/99 triedy so zameraním na nemecký jazyk. V tom istom školskom roku otvorili prvé triedy s alternatívnym vyučovaním, kde si študenti v poslednom ročníku mohli voliť predmety podľa svojho záujmu a profesijnej orientácie.

„Šrobárka“ bola v minulosti prestížnou strednou školou a tento status si udržala do súčasnosti. „Je to výberové gymnázium, ktoré chcelo a chce byť špičkové, myslím, že aj dnes sa nám darí udržiavať túto tradíciu,“ hovorí Slavomír Harabin.

Aktuálne má gymnázium 510 žiakov. V prvých dvoch ročníkoch sú po štyri triedy, v treťom a štvrtom ročníku po päť tried. Pedagogický zbor tvorí zhruba 40 učiteľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM