Kultúra

Zbierka pomohla! V Kine Úsmev obnovia druhú kinosálu

V obnovenom košickom Kine Úsmev pribudne na jar 2019 druhá kinosála - kino Impulz. Zrekonštruovať sa ju rozhodli nadšenci filmového umenia zo združenia Cinefil.

Ilustračný obrázok k článku Zbierka pomohla! V Kine Úsmev obnovia druhú kinosálu
Zdroj: TASR

Náklady na investíciu sú približne 30-tisíc eur, dve tretiny tvorí vlastný vklad združenia, zvyšných 10.000 eur vyzbierali pomocou crowdfundingovej zbierky.

„Za dvadsať dní do nej prispelo vyše 300 ľudí,“ informovala v pondelok za Kino Úsmev Nina Šilanová. Kino na Kasárenskom námestí ponúka od júna 2016 výber z filmovej produkcie, premiéry s tvorcami, prednášky, diskusie, čítania, koncerty či výstavy.

Fanúšikovia pomohli

Disponuje 300-miestnou sálou, ktorá však podľa prevádzkovateľov pre potreby kina v 21. storočí nestačí. Rôznorodosť programu, pravidelné premietania klubových a artových titulov, možnosť premietať študentské filmy a experimentálnejšie formáty, na to všetko bude slúžiť druhá kinosála.

Keďže do konca crowdfundingovej kampane, ktorá sa začala 12. novembra, ostáva ešte týždeň a vyzbieraná čiastka predstavuje už najmenej 105 percent cieľovej sumy, rozhodli sa organizátori vyhlásiť novú výzvu, ktorou je vyzbierať ešte 5000 eur a vďaka tejto sume zrekonštruovať aj toalety kina.

„Sme nesmierne šťastní a veľmi si vážime, že nám prejavili fanúšikovia dôveru a v rámci crowdfundingovej kampane sa nám podarilo vyzbierať cieľovú čiastku potrebnú na dofinancovanie kina Impulz už dva týždne pred koncom kampane. Cítime voči divákom obrovskú mieru zodpovednosti. Toalety ako bonus rekonštrukcie sme si vybrali, pretože nás ich stav trápi už dlhšie, nielen po estetickej stránke, ale najmä po funkčnej,“ uviedol riaditeľ Kina Úsmev Lukáš Berberich.

Podsvietené steny

V rámci projektu obnovy kina Impulz architekti navrhli novú sálu s kapacitou 20 miest na sedenie s pohodlnými sedačkami, moderným technologickým vybavením a „vesmírnymi“ stenami.

„Steny budú perforované a podsvietené, takže budú predstavovať pulzujúceho živočícha, samotné čierne srdce Kina Úsmev. Veríme, že našim divákom poskytneme ešte väčší komfort a intenzívnejšie filmové zážitky,“ priblížil Berberich.

Občianske združenie Cinefil po dohode s magistrátom prevádzkuje toto posledné kamenné kino v centre mesta. Zaviazalo sa ho zrekonštruovať a premeniť na plánované Centrum audiovizuálnej kultúry. V júni 2016 sa v Kine Úsmev začala denná prevádzka s rekonštruovanou kaviarňou a digitalizovanou kinosálou.

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM