Eva Mikulová Rôzne

Poďte do Nórska. Cestovateľské popoludnie v kine Úsmev navodí pravú severskú atmosféru

V sprievode cestovateľky Kataríny Kožíkovej sa návštevníci prejdú z Osla cez oblasť fjordov až na ďaleký sever, od súostrovia Lofoty cez rozsiahle Laponsko až na Nordkapp a ruskú hranicu.

Ilustračný obrázok k článku Poďte do Nórska. Cestovateľské popoludnie v kine Úsmev navodí pravú severskú atmosféru
Zdroj: Katarína Kožíková

Cestovateľské kino predstaví v stredu 12. decembra o 17,00 a 20,00 hodine v košickom Kine Úsmev krajinu divokej prírody, fascinujúcich ľadovcov, majestátnych fjordov, tancujúcej polárnej žiary, modernej architektúry, bohatej kultúry i zimného športu.

Vymenila korporáciu za slobodu

Sprevádzať Nórskom vás bude cestovateľka Katarína Kožíková. Po dekáde strávenej v korporáciách mala Katarína plné zuby dovolenkovania, a tak opustila pohodlný život zamestnanca a rozhodla sa cestovaniu venovať naplno.

V rámci expedície k Gibraltáru cez Nordkapp prešla za 150 dní 18 európskych krajín a najviac času strávila práve v Nórsku. Nórsko precestovala spolu s manželom a najviac ich upútala nespútaná príroda.

“Za to, že je taká krásna a nedotknutá, možno ďakovať najmä jeho obyvateľom, pre ktorých je ochrana životného prostredia na prvom mieste. Pre nás Nórsko teda znamená najmä spätosť s prírodou a uvedomenie si hodnoty, ktorú príroda predstavuje. A zároveň uvedomenie si zodpovednosti, ktorú máme voči nasledujúcim generáciám. Nóri už dávno vedia, že najdôležitejším dedičstvom, ktoré tu svojim potomkom zanechajú, je krajina, v ktorej budú žiť.”

Precestovali 18 krajín

V rámci expedície, ktorú nazvali K Gibraltáru cez Nordkapp, precestovali 18 európskych krajín. “Najviac sme však boli zvedaví práve na Nórsko. Táto krajina je opradená takými pozitívnymi a nadšenými referenciami, že je to až podozrivé. Viac ako mesiac, ktorý sme v Nórsku strávili, nás však presvedčil, že ani jedna neklamala. Snáď jediná vec, s ktorou sa nemôžeme úplne stotožniť, je tvrdenie, že dovolenka v Nórsku musí byť drahá. My sme si totiž užili Nórsko naplno a napriek tomu nás to dvoch nestálo viac ako 30 eur na deň.”

Ako Katarína vraví, je jedno, do akej časti Nórska alebo na aké miesta sa v Nórsku vyberiete. Táto krajina si získa srdce mnohých svojich návštevníkov a tí sa do nej potom radi a často vracajú.

“Tým, ktorí sa do Nórska vyberú po prvý raz, odporúčame dopriať si koktejl namiešaný z prírodných krás aj pamiatok postavených ľudskou rukou. Treba zájsť až za severný polárny kruh a zažiť si na vlastnej koži polárny deň. Neobíďte pritom najsevernejší bod európskeho kontinentu Nordkapp. Spravte si zastávku v mestečku Tromsø. Majú tu zaujímavé múzeá a akvárium. Obdivovať budete aj miestnu architektúru a z údivu nebudete vychádzať nad schopnosťou obyvateľov mesta prežiť v týchto nehostinných podmienkach.”

Cestovateľských tipov má samozrejme omnoho viac, o všetkých sa dozviete v Cestovateľskom kine a aby vás chuť navštíviť Nórsko neopustila, premietať budú i krásne zábery z tejto severskej krajiny.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM