Správy

Zlatá Idka trpí náporom turistov. Vodiči jazdia rýchlo a ohrozujú chodcov

Turisti smerujúci na Kojšovksú hoľu podľa starostu Zlatej Idky porušujú dopravné predpisy. Polícia avizuje, že bude v obci robiť kontroly.

Ilustračný obrázok k článku Zlatá Idka trpí náporom turistov. Vodiči jazdia rýchlo a ohrozujú chodcov
Zdroj: TASR/František Iván

Obec Zlatá Idka v okrese Košice-okolie apeluje na vodičov, ktorí smerujú na Kojšovskú hoľu, aby dodržiavali dopravné predpisy a boli ohľaduplní k chodcom. Povedal to jej starosta Roman Beličák. Polícia už avizovala častejšie kontroly.

Uvažujú o merači

Ako starosta pripomenul, turisti idúci autami na takzvané horné parkovisko musia prejsť celou obcou. „Sú aj takí, ktorí dodržiavajú rýchlosť, ale sú aj takí, ktorí idú 80 kilometrov za hodinu a viac. Problémom je, že nemáme chodníky. Keď je na krajnici sneh, chodci sa nemajú kde uhnúť. Keď príde za deň 200 áut, toľko ich musí zísť aj dole,“ vysvetlil s tým, že zvýšený nápor turistov evidujú najmä počas víkendových a iných voľných dní, keď je priaznivé počasie.

Obec v súvislosti s dopravnou situáciou už zvažovala inštaláciu merača rýchlosti či spomaľovačov. „Uvažujeme, samozrejme, aj o vybudovaní chodníka, ale je to na dlhé lakte,“ povedal starosta. Obyvatelia podľa jeho slov evidujú aj mladých motoristov, ktorí sem prichádzajú v nočných hodinách „driftovať“.

Parkujú všade

Čo sa týka áut zaparkovaných priamo v obci, dochádza k tomu prevažne, ak je odmäk a dostať sa na uvedené parkovisko je problematické. „Vtedy stoja všade, komplikuje to hlavne jazdu šoférom autobusov, najmä ak sú autá odstavené v zákrute,“ spresnil.

Vlani polícia na ceste v tejto obci kontrolovala dodržiavanie zákona o cestnej premávke priebežne, pričom nezaznamenala porušenia, ktoré by sa často opakovali. V minulom roku tu nezaevidovala ani žiadnu dopravnú nehodu, len dve škodové udalosti po strete s lesnou zverou. V Zlatej Idke preto za rok 2021 neeviduje nehodový úsek, nehodové a ani problémové miesto.

Aktuálnou situáciou sa však zaoberá. „Polícia vykoná v obci Zlatá Idka častejšie kontroly dodržiavania zákona o cestnej premávke so zameraním sa najmä na dodržiavanie rýchlosti jazdy vozidiel, predchádzanie a spôsob jazdy,“ povedala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM