Webnoviny - Rôzne

Zosúvajúci sa svah v Krásnej odvodňujú

Košický mestský krízový štáb na svojom dnešnom zasadaní prijal opatrenia na čiastočnú stabilizáciu zosuvu na Ulici 1. mája v košickej mestskej časti Krásna.

Ako dnes informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová, krízový štáb prijal najnovšie odporúčanie geológov – bezodkladne zrealizovať aspoň provizórne sanačné opatrenia, ktoré je možné vykonať aj v stále zamokrenom teréne. Ide v prvom rade o hĺbkové odvodnenie svahu prostredníctvom 10–20 metrov dlhých perforo­vaných rúr, ktoré budú zatlačené do zosúvajúceho sa svahu v tvare vejára a prostredníctvom ktorých bude voda odvádzaná mimo svah.

„Rokovania s dodávateľom perforovaných špecializovaných rúr s priemerom 150 mm a s 20-percentnou perforáciou sa konajú dnes, dodávka rúr a začiatok prác má byť do jedného – dvoch dní. Dĺžka trvania týchto asanačných prác zatiaľ nie je známa. Už dnes ale začal špecializovaný mechanizmus Kaiser S2, takzvaný „pavúk“, zasypávať trhliny na svahu a pripravovať ho tak na umiestňovanie perforovaných rúr,“ informovala Viktorinová.

Odčerpávanie vody a utesnenie trhlín na povrchu svahu je zároveň súčasťou ďalšieho opatrenia – povrchového odvodnenia svahu. Tieto opatrenia nie sú definitívnym riešením situácie, sú provizórne a majú za úlohu okamžite riešiť vzniknutú situáciu bez ohľadu na poveternostné podmienky.

V pohotovosti aj naďalej zostávajú všetky bezpečnostné a silové zložky pre prípad náhleho zhoršenia sa situácie. Svah naďalej monitoruje krízový štáb aj mestská polícia. V súčasnosti nie je potrebná evakuácia obyvateľov. Z domov, ktoré sú zosuvom pôdy najohrozenejšie, sa už ich obyvatelia vysťahovali.

Ďalšie zasadnutie krízového štábu sa uskutoční podľa potreby na základe vývoja situácie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM