Michal Lendel Rôzne

Zvieracia reality šou už aj u nás: V hlavnej úlohe bude rodinka bocianov

Obec Buzica, ktorá sa nachádza v košickom okolí, je skutočne výnimočnou. Okrem ľudí v nej totiž žije asi tridsiatka operených obyvateľov, ktorý sa tu každoročne vracajú po zime. A práve vďaka ním získa Buzica v sobotu ocenenie Európska obec bocianov 2014. No chystá sa aj ďalšia novinka.

Ilustračný obrázok k článku Zvieracia reality šou už aj u nás: V hlavnej úlohe bude rodinka bocianov
Zdroj: TASR

Ako pre Košice 24 prezradil starosta Buzice Jozef Mohňanský, prvé bociany sa vracajú do obce okolo 20. marca, v minulosti to však bolo na deň presne. „Aktuálne máme v obci 15 obsadených hniezd, čo predstavuje 30 jedincov,“ uviedol Mohňanský.

V okolí ich obľúbeného bocianieho hniezdiska sa nachádza dostatok močiarov a mokradí. Navyše obec sa snaží vytvoriť pre bociany optimálne podmienky aj tým, že za posledných pár rokov im zriadila náhradné stožiare pre ich hniezdenie.

Okrem toho sa chystá aj novinka, ktorá môže osloviť milovníkov prírody na celom svete. Ide totiž o kameru umiestnenú v jednom z hniezd, prostredníctvom ktorej si môžu návštevníci pozrieť, čo je u jednej z bocianích rodiniek z Buzice nové. Takáto zvieracia reality show by mala byť podľa slov starostu k dispozícii na stránke obce do týždňa.

No ešte predtým čaká na obyvateľov tejto dediny príjemná udalosť, keď Buzica ako prvá obec na Slovensku získa ocenenie Európska obec bocianov 2014. „V kultúrmom dome zažijeme slávnostné odovzdávanie spomínaného ocenenia s kultúrnym programom našich škôlkarov a žiakov. Taktiež sa diváci môžu tešiť na náš gitarový súbor a tanečnú skupinu. Akciu uzatvorí recepcia pre našich hostí,“ povedal Mohňanský.

Ocenenie pre obec Buzica: V dedine hniezdi tridsiatka týchto vtákov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM