Správy

Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších obcí v okrese Trebišov

Výskyt afrického moru ošípaných (AMO) potvrdili v pondelok v dvoch chovoch v obciach Luhyňa a Zemplínske Hradište v okrese Trebišov.

Ilustračný obrázok k článku Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších obcí v okrese Trebišov
Zdroj: TASR/AP

Ide už o štvrté a piate ohnisko nákazy u domácich ošípaných v tomto roku. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Ošípané zabijú

V obci Luhyňa sa vyskytla nákaza v komerčnom chove s celkovým počtom 380 ošípaných, z toho 35 prasníc. V chove v obci Zemplínske Hradište ide o registrovaný chov ošípaných s celkovým počtom 16 ošípaných, z toho dve prasnice.

„Zvieratá v ohniskách nákazy, ako aj kontaktné zidentifikované chovy ošípaných budú depopulované v najbližšom období, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy,“ uviedla ŠVPS.

Minulý týždeň v stredu (12. 8.) v chove v Luhyni u jednej prasnice pozorovali zdravotné problémy a prasnica následne náhle uhynula. Privolaní súkromní a úradní veterinárni lekári zhodnotili situáciu a zdravotný stav zvierat na mieste, vykonali odber vzoriek a pitvu uhynutej ošípanej.

„Počas víkendu uhynuli ďalšie dve prasnice a viacero zvierat prejavuje príznaky AMO. Všetky uhynuté ošípané boli prevzaté kafilerickým podnikom na neškodné odstránenie,“ uviedla ŠVPS.

V chove v Zemplínskom Hradišti taktiež ochorela prasnica, ktorá následne uhynula. Postup súkromných a úradných veterinárnych lekárov bol zhodný.

Okolo ohnísk AMO sú vytvorené trojkilometrové ochranné pásma a desaťkilometrové pásma dohľadu.

ŠVPS SR informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM