Správy

Africký mor ošípaných sa rozširuje: Potvrdili ho aj v košických lesoch

Pracovníci mestských lesov našli v košickej rekreačnej lokalite uhynuté diviaky. Potvrdil sa u nich africký mor ošípaných.

Ilustračný obrázok k článku Africký mor ošípaných sa rozširuje: Potvrdili ho aj v košických lesoch
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Africký mor ošípaných (AMO) sa rozšíril do ďalšej lokality. Tentoraz je ohnisko nákazy priamo v košických lesoch. Nákazu potvrdili výsledky rozboru odobratých vzoriek uhynutej zveri v lokalite Čermeľskej doliny, v blízkosti rekreačnej lokality Bankov – Alpínka. Informujú o tom Mestské lesy Košice.

Zamestnanci košických lesov sa v týchto dňoch intenzívne venujú vyhľadávaniu prípadných ďalších uhynutých, resp. nakazených zvierat.

Buďte obozretní

Mestské lesky upozorňujú občanov, aby boli pri pohybe v prírode opatrní. V prípade, že narazíte na diviaka so zmeneným správaním alebo nájdete uhynutého diviaka, ohláste to neodkladne mestskej polícii na čísle 159.

„Africký mor ošípaných nie je hrozbou pre ľudí, ale zabíja diviakov a domáce ošípané. Nebezpečný môže byť nakazený diviak vo vysokom štádiu choroby, preto žiadame ľudí, aby ste minimalizovali pohyb v lesných porastoch mimo lesných ciest a chodníkov, vyhli sa kontaktu s nakazenou zverou a bránili tak rozširovaniu tohto vysoko infekčného ochorenia," upozorňujú mestské lesy. Nevedomky môže človek z lesa na obuvi či oblečení zaniesť nákazu aj do vlastných domácich chovov.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM