Eva Mikulová Správy Samospráva

Aj košická župa chce získať časť peňazí z európskych zdrojov. Načo ich chce použiť?

Samosprávne kraje žiadajú vládu SR, aby pri príprave plánu obnovy, ktorý je podmienkou získania financií z európskeho nástroja, spolupracovali aj so župami.

Ilustračný obrázok k článku Aj košická župa chce získať časť peňazí z európskych zdrojov. Načo ich chce použiť?
Foto: Eva Mikulová

Košický samosprávny kraj (KSK) sa chce aktívne zapojiť do prípravy Národného plánu obnovy a odolnosti, vďaka ktorému by malo Slovensko získať peniaze zo zdrojov Európskej únie na oživenie ekonomiky po pandémii.

Na tento účel je v súčasnosti pre krajinu alokovaných 7,5 miliardy eur, pričom Slovensko by tieto finančné prostriedky malo čerpať v rokoch 2021 až 2027.

Reforma verejnej správy

„Jednou z reforiem, ktorá by mala byť súčasťou plánu obnovy, je reforma verejnej správy. Pokiaľ by sa táto reforma mala týkať aj samospráv, je potrebné zapojiť do diskusie aj samosprávne kraje, nakoľko zatiaľ sme k rokovaniam prizvaní neboli. Aj preto apelujeme na vládu, aby pri príprave tak dôležitého dokumentu spolupracovala so samosprávnymi krajmi. Ponúkame praktický pohľad na infraštruktúrne projekty, ktoré dokážu zlepšiť ekonomiku v regiónoch. Aby boli reformné opatrenia efektívne a mali z nich prospech občania, musia ísť zdola nahor, teda z regiónov smerom k vláde,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Združenie samosprávnych krajov SK8 sa rozhodlo adresovať vláde list za účelom zapojenia do diskusie o príprave Národného plánu obnovy a odolnosti na svojom rokovaní v piatok 25. septembra v Bojniciach.

Gestorom pri príprave plánu Slovenska je Ministerstvo financií SR, ktoré by malo predbežný návrh reforiem zaslať Európskej komisii do 15. októbra spolu s Návrhom rozpočtového plánu na rok 2021.

Reformný plán by mal byť v súlade s kohéznou politikou a jej cieľmi, zároveň by mal vychádzať z odporúčaní vydanými Európskou komisiou. Jedným z nich je podpora prechodu na zelenú a digitálnu ekonomiku, či tvorba nových pracovných miest.

Reformy by sa mali týkať aj oblasti vzdelávania, zdravotníctva a dopravy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM