Eva Mikulová Rôzne

„Aj my sme Unesco,“ hovorí riaditeľka Košice región turizmus Lenka Vargová Jurková

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame je tragickou udalosťou a i v našom regióne je množstvo významných pamiatok zapísaných v Unesco, ktoré si zaslúžia ochranu.

Ilustračný obrázok k článku „Aj my sme Unesco,“ hovorí riaditeľka Košice región turizmus Lenka Vargová Jurková
101
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Požiar parížskej dominanty, katedrály Notre-dame nenechal ľahostajnými snáď nikoho. Notre-Dame je ikonická pamiatka zapísaná v zozname UNESCO od roku 1991 a pamiatky svetového významu zapísané v UNESCO sa nachádzajú i v našom regióne.

Zodpovednosť za ochranu pamiatok

„Aj my, spolu so svetovou kultúrnou verejnosťou, s ľútosťou sledujeme udalosti okolo tragického požiaru parížskej katedrály Notre-Dame, jednej z najväčších ikon svetového kultúrneho dedičstva,“ hovorí riaditeľka Košice región turizmus Lenka Jurková Vargová.

Táto smutná udalosť nám zároveň pripomína, že mnohé takéto ikonické pamiatky sme si zvykli vnímať ako samozrejmosť – či už ako bežnú súčasť nášho každodenného života, alebo ako atrakciu v navštívenej dovolenkovej destinácii. V skutočnosti sú to ale objekty zraniteľné a ani status svetového kultúrneho dedičstva UNESCO im neposkytuje magický ochranný štít.

Ľudia sa spojili za záchranu

Aj pre nás, tu v košickom regióne, v destinácii s európsky výnimočnou koncentráciou pamiatok zapísaných na zozname UNESCO, je táto udalosť príležitosťou uvedomiť si hodnoty, ktoré tu máme a ktoré musíme spoločne chrániť a opatrovať pre budúce generácie.

Už teraz vnímame pozitívny príklad, ktorý nám dáva svetová verejnosť svojou okamžitou reakciou a snahou konkrétne prispieť k znovuzrodeniu Notre-Dame.

„Aj my, hoci v užšom regionálnom kontexte, by sme preto mali opäť intenzívnejšie vnímať vlastný diel zodpovednosti za ochranu svetového kultúrneho dedičstva, aby sme naše spoločné pamiatky mohli nielen naďalej spoznávať, ale zároveň, aby sme ich chránili ako trvalú súčasť globálnej kultúrnej pamäti,“ dodáva L. Jurková Vargová.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM