Správy

Aké zmeny prinesie nový cestovný poriadok na železnici?

Od 13. decembra bude na železnici platiť nový grafikon. Čo sa zmení pre cestujúcich z a do Košíc?

Ilustračný obrázok k článku Aké zmeny prinesie nový cestovný poriadok na železnici?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V nedeľu (13. 12.) vstúpi na železnici do platnosti nový cestovný poriadok 2020/2021. Po novom príde k skráteniu cestovného času rýchlikov z Bratislavy do Žiliny o tri minúty, zníži sa kilometrická vzdialenosť z 203 na 201 kilometrov. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Diaľkové vlaky budú mať od 13. decembra nové názvy. ZSSK prechádza od jednotlivých, respektíve komerčných pomenovaní k jednotnému názvosloviu podľa liniek a k zaužívaným názvom pribudnú nové.

Pozor na odchody vlakov

Na linke Bratislava – Košice bude premávať sedem párov vlakov denne. Rýchliky z Košíc budú odchádzať v novom čase (nepárna hodina a 57. minúta) a mení sa aj príchod vlaku do Košíc (párna hodina a 3. minúta). Na linke regionálneho rýchlika na trase (Trenčín) – Žilina – Košice budú aj naďalej vedené dva denné vlaky.

Na južnej trase bude medzi Bratislavou a Košicami premávať sedem vlakov (tri smer Košice a štyri vlaky smer Bratislava) a jeden vlak zo Zvolena do Košíc. Počas nedieľ bude na trase Zvolen – Košice pridaný jeden posilový vlak.

Od vlaku kategórie SC Pendolino (Praha – Bratislava – Košice) budú v Košiciach zabezpečené prípoje na smery Čierna nad Tisou a Humenné.

Komfort na južnej trase

Na južnej trase bude cestujúcim na linke Bratislava – Zvolen – Košice k dispozícii po novom aj nová služba minibaru. Pilotná prevádzka bude spustená v štyroch vlakoch. Pôjde o dva vlaky odchádzajúce z Košíc (s odchodom o 05.23 a 13.23 hod.) a dva vlaky idúce z Bratislavy (s odchodom o 08.04 a 16.04 hod.).

Minibar bude prechádzať vozňami 1. aj 2. triedy a cestujúci si budú môcť vybrať z ponuky napríklad bagety, sendviče, teplé nápoje, minerálky, sladené nápoje, džúsy či drobné občerstvenie.

Detailnejšie informácie, ktoré sa týkajú Košického kraja sú zverejnené na stránke železničnej spoločnosti.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM