Tlačové správy

Ako vybrať vhodnú veľkosť postele do vášho bytu?

Zariaďujete si byt a stojíte pred rozhodnutím, akú posteľ kúpiť do spálne, detskej izby alebo do izby pre hostí? Okrem vzhľadu a kvality prevedenia dbajte na výber správnej veľkosti postele.

Ilustračný obrázok k článku Ako vybrať vhodnú veľkosť postele do vášho bytu?
Zdroj: Heureka.sk

Čím viac priestoru vám posteľ ponúkne, tým pohodlnejší budete mať spánok. Na druhú stranu je treba zohľadniť tiež rozmery miestnosti, do ktorej posteľ kupujete.

Čo pri výbere postele zohľadniť?

Pri výbere postele vychádzajte z počtu osôb, ktoré v nej budú spať, ich telesnej výšky a zohľadnite aj ich vek. Šírka jednolôžka by mala začínať na 100 cm a pohodlná manželská posteľ by nemala byť užšia než 180 cm. Dĺžka postele ideálne presahuje telesnú výšku daného človeka o 25–30 cm a poskytuje mu tak dostatok priestoru na prevaľovanie. Podceňovať by ste nemali ani výšku postele, ktorú môžete do značnej miery ovplyvniť výberom matraca. Aby sa vám z postele pohodlne vstávalo, ležte aspoň 30 cm nad zemou a nezabudnite si ponechať dostatočný priestor okolo postele. Budete ju tak môcť pohodlne obísť alebo si veľa nej umiestniť nočný stolík.

Detská posteľ

Menším deťom sa kupujú jednolôžkové postele s rozmermi 60 × 120 cm položené nižšie nad zemou. Zauvažovať môžete aj o kúpe postele s bočnicami, ktoré zamedzia prípadnému pádu. Ak máte viac ratolestí a pri zaraďovaní izby bojujete o každý centimeter, ponúkajú sa dve možnosti – kúpiť posteľ s prístelkom, ktorá sa vysunie vždy len na noc a cez deň zbytočne neprekáža, alebo poschodovú posteľ. Priestor dokážu efektívne ušetriť tiež postele s úložným priestorom napríklad v podobe zasúvacích šuplíkov, do ktorých môžete schovať detské hračky alebo oblečenie.

Jednolôžková posteľ

Staršie deti alebo študenti sa pohodlne vyspia na jednolôžkovej posteli so štandardnými rozmermi 90 × 200 cm. Do obmedzeného priestoru zoženiete aj úspornejší variant so šírkou 80 cm, ktorý navyše môže disponovať praktickým úložným priestorom. Ak vám to ale rozmery miestnosti dovoľujú, investujte do jednolôžka so šírkou 120 cm. Investícia sa vám vráti v podobe pohodlného a kvalitného spánku.

Francúzska posteľ

Francúzska posteľ sa rozmerovo (140 × 200 cm alebo 160 × 200 cm) nachádza na pomedzí jednolôžkovej a dvojlôžkovej postele. Jednotlivcovi poskytuje viac než dostatok priestoru a dopraje mu tak nerušený odpočinok. Na druhú stranu môže byť vhodným variantom dvojlôžkovej postele všade tam, kde sa stretávate s obmedzeným priestorom. Skôr než v spálni sa s ňou preto stretnete v izbe pre hostí, kde sa na nej v prípade potreby vyspia aj dve osoby.

Manželská posteľ

V manželskej posteli je často nutné nájsť miesto aj pre domáceho maznáčika alebo vašu ratolesť, keď ju práve trápia zlé sny. Aj preto sa stále častejšie môžete stretnúť s posteľami, ktorých rozmery presahujú bežných 180 × 200 cm. K najpredávanejším posteliam patria tzv. kráľovské (king size) postele, ktoré sa pýšia šírkou 200 cm a dĺžkou 220 cm. V čalúnenom prevedení a s praktickým úložným priestorom sa stanú dominantnou každej spálne.

Vybrať správnu posteľ je dôležité – zaručí vám kvalitný spánok a budete sa prebúdzať plný energie. Samozrejme v tom hrá svoju úlohu aj vhodný matrac. Nemenej dôležité je mať dobrú atmosféru v spálni. Tma nám pomáha v tvorbe melatonínu, spánkového hormónu, skúste si pre lepšie zatemnenie izby namontovať vonkajšie žalúzie a uvidíte, že váš spánok bude plnohodnotnejší.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Heureka.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM