Veronika Hunyadiová Správy

Aký dopad má vojna na Ukrajine na firmy? REAKCIE zamestnávateľov v Košiciach

Aktuálna situácia na Ukrajine ovplyvňuje aj dianie na Slovensku. Spôsobuje nejaké problémy aj košickým firmám?

Ilustračný obrázok k článku Aký dopad má vojna na Ukrajine na firmy? REAKCIE zamestnávateľov v Košiciach
Zdroj: TASR/František Iván

Oslovili sme firmy a zamestnávateľov v Košiciach a zisťovali sme, ako ich situácia na Ukrajine ovplyvnila a aké opatrenia v tejto súvislosti podnikli. Hrozí vo firmách, v ktorých pracujú ukrajinskí zamestnanci, ich odchod späť na Ukrajinu?

Ukrajincov nemajú

Najväčší košický zamestnávateľ, oceliarne U. S. Steel Košice (USSK), nemá žiadnych zamestnancov z Ukrajiny. Ako uviedol podnik v deň (24. 2.), keď začala invázia na Ukrajine, pozorne sledujú situáciu a podnikajú kroky, ako napríklad optimalizácia dodávok strategických surovín a úprava stavu zásob s prihliadnutím na možné riziká. „Podľa súčasného stavu zásob surovín máme naplánovanú výrobu minimálne na 90 dní, aj keby došlo k pozastaveniu dodávok surovín,“ uviedli oceliarne v stanovisku.

Košický U. S. Steel sa zapojil aj do pomoci utečencom. Spolupracuje s Technickou univerzitou (TUKE) a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ). „Dodávame stravu pre utečencov, ktorí našli útočisko na internátoch, taktiež vybavujeme internáty mikrovlnkami, chladničkami, aby bolo možné zariadiť celú logistiku okolo stravovania,“ uviedol pre TASR hovorca USSK Ján Bača. Spoločnosť tiež mestu Košice ponúkla svoje rekreačné a doškoľovacie stredisko v Medzeve s kapacitou pre 45 ľudí, ktoré vie poskytnúť ubytovanie aj stravu pre utečencov.

Ukrajinských zamestnancov nemá ani stavebná firma Colas Slovakia, ktorá pôsobí aj v Košiciach. „Naša spoločnosť v tomto čase nezamestnáva pracovníkov z Ukrajiny. Súčasná situácia momentálne nemá dopad na obchodnú činnosť našej spoločnosti,“ uviedla pre kosice.dnes24 hovorkyňa spoločnosti Zuzana Orság.

Problémy nezaznamenali

V Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) pracuje iba jeden vodič ukrajinského pôvodu. „Vzhľadom na to sme schopní prevádzkovať MHD v nezmenenom rozsahu,“ uviedla pre kosice.dnes24 hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová. Problémy aktuálne nemajú ani zo zásobami pohonných hmôt či dodávkou náhradných dielov.

„Naftu objednávame dvakrát týždenne u zmluvného dodávateľa. Pri plnej výprave je zásoba nafty približne na štyri dni. Čo sa týka plynu, máme platnú zmluvu s dodávateľom a dopĺňanie autobusov CNG prebieha podľa potreby,“ dodala hovorkyňa. Náhradné diely DPMK objednáva na základe požiadaviek prevádzky priebežne, skoro na dennej báze. Časť náhradných dielov sa podľa Petrušovej objednáva na pravidelnú plánovanú údržbu, časť ako následok dopravných nehôd a mimoriadnych porúch a časť ako minimálna skladová zásoba.

Oslovili sme aj spoločnosť KOSIT, ktorá má v Košiciach na starosti zber a spracovanie odpadu. Zároveň pôsobí aj na celom východnom Slovensku. „Aj napriek skutočnosti, že v radoch našich zamestnancov aktuálne nefigurujú obyvatelia Ukrajiny, situáciu, ktorá nastala u našich susedov, vnímame mimoriadne citlivo. Čo sa výkonu služieb odpadového hospodárstva týka, v súčasnej dobe nie sú v súvislosti s konfliktom na Ukrajine aplikované žiadne obmedzenia, odpísala PR a marketingová manažérka spoločnosti Slavomíra Brzová.

Spoločnosť Eurovia nám do uzávierky neodpovedala.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM