Lukáš Mano Rôzne

Alkohol v kombinácii s pyrotechnikou

Lúčenie sa so starým rokom sa zvyčajne spája s veselými oslavami podfarbenými alkoholom, čo môže mať v kombinácii so zábavnou pyrotechnikou aj tragické následky.

„V posledných rokoch sme síce nezaznamenali vážnejšie silvestrovské zranenie, ale varovaní nie je nikdy málo. Alkohol, odviazaná nálada a zábavná pyrotechnika predstavujú veľmi nebezpečnú kombináciu,“ zdôraznil primár Oddelenia urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Zoltán Sidor. Zároveň dodal, že dúfa, že sa aj tohoročné oslavy príchodu nového roka zaobídu bez vážnejších poranení. Všetkým však preventívne radí konzumovať alkohol s mierou, pretože sa neraz podpisuje pod ťažké zranenia pri rôznych činnostiach, či už vonku alebo v domácnosti a mať na pamäti opatrnosť pri narábaní so zábavnou pyrotechnikou.

Varovaním by malo byť zranenie 73-ročného Košičana, ktorému tento rok na Štedrý večer vybuchla v pravej ruke petarda. Dôchodca pritom utrpel vážne poranenie. Mal otvorenú zlomeninu palca spojenú s jeho čiastočnou amputáciu a otvorené rany na ostatných prstoch. Muža ošetrili večer 24. decembra v traumatologickej ambulancii Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice, pričom musel okamžite podstúpiť operačný zákrok a následne bol hospitalizovaný na Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva. V nemocnici strávil celé sviatky – prepustený do domáceho ošetrenia bol túto stredu (28.12.). Jeho zranenie si vyžiada ešte niekoľkotýždňové liečenie a zanechá žiaľ aj trvalé následky.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM