Michal Lendel Správy

ANALÝZA: Kríza najviac zasiahla okolie Košíc!

Najnovšia ekonomická analýza poukázala na rozdiely medzi regiónmi Slovenska. K ich prehlbovaniu podľa štúdie prispela najmä kríza, ktorá zasiahla aj naše okolie. Najväčší význam pre ekonomiku regiónu má priemyselná výroba práve v regiónoch Košíc.

Ilustračný obrázok k článku ANALÝZA: Kríza najviac zasiahla okolie Košíc!
Zdroj: TASR

Za posledných desať rokov sa prehĺbili rozdiely medzi regiónmi. Ich ekonomická sila postupne klesá smerom zo západu na východ. Najpomalšie rástli chudobné regióny na juhu stredného a východného Slovenska, teda v okolí Banskej Bystrice a Košíc. Ukázala to najnovšia analýza UniCredit Bank. Podľa nej hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa totiž v hlavnom meste prevyšuje priemer Slovenska viac ako dvojnásobne.

Za regionálne rozdiely môže pritom najmä kríza, ktorá vypukla v roku 2009. Tá zasiahla najviac chudobné okolie Košíc a Prešova. " Regióny východného Slovenska za predkrízovými úrovňami stále zaostávali o viac ako 2 %," hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Z hľadiska štruktúry ekonomík regiónov Slovenska majú najrozvinutejší priemysel regióny Košíc, Trenčína a Trnavy s podielom priemyselnej výroby na pridanej hodnote regiónu približne 26 %. Naopak, najmenší význam pre ekonomiku regiónu má priemyselná výroba v regióne Bratislavy, kde dominujú služby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM