Eva Mikulová Rôzne

Andrej Kiska privíta v Košiciach prezidentov deviatich európskych štátov a generálneho tajomníka NATO

Prezidenti si pripomenú 70. výročie vzniku NATO, 15. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších členov B9 do NATO a 20. výročie vstupu Českej republiky, Maďarska a Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska privíta v Košiciach  prezidentov deviatich európskych štátov a  generálneho tajomníka NATO
Zdroj: TASR

Prezident Andrej Kiska sa stretne vo štvrtok (28. 2.) s hlavami štátov Bukureštskej deviatky (B9) v Košiciach. Prezidenti si pripomenú 70. výročie vzniku NATO, 15. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších členov B9 do NATO a 20. výročie vstupu Českej republiky, Maďarska a Poľska. Hovoriť budú napríklad aj o šírení dezinformácií či obrane proti kybernetickým hrozbám a propagande. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Prezidenti krajín B9 z Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska budú diskutovať aj o aktuálnej bezpečnostnej situácii v Európe a v jej susedstve. Pozvanie prijal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

V programe aj návšteva divadla

  • Podľa oficiálneho programu, už o 9,30 hodine v štvrtok 28. februára bude rokovanie Andreja Kisku s Jensom Stoltenbergom.
  • Následne bude program pokračovať v Kulturparku, kde sa koná diskusia prezidentov s predstaviteľmi NA­TO.
  • Slávnostný obed je o 12.45.
  • Po ňom bude odhalená pamätná tabuľa, ktorá bude pripomínať stretnutie prezidentov B9 a 70. výročie založenia NATO.
  • Potom začnú ďalšie rokovania.
  • Po tlačovej konferencii (16.30) prezidentov Slovenska, Rumunska a Poľska sa delegácie zúčastnia reprízy tanečnej inscenácie Ondreja Šotha Denník Anny Frankovej na Malej scéne Štátneho divadla Košice, v ktorej titulnú postavu židovského dievčaťa stvárňuje Táňa Pauhofová.

Aj téma hybridných hrozieb

Na diskusii prezidentov by sa mali zúčastniť aj dvaja experti, Edward Lucas, uznávaný odborník na problematiku hybridných hrozieb a bývalý editor týždenníka The Economist, a Miriam Lexmannová, riaditeľka európskej pobočky Medzinárodného republikánskeho inštitútu v Bruseli.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM