Lukáš Zavacký Správy

Andrej Kiska v Košiciach: Prezradil recept, aký ponúka na riešenie rómskej problematiky

Prezident Slovenskej republiky pricestoval do Košíc v rámci Medzinárodného dňa Rómov. Reagoval aj na otázky rómskej problematiky a uviedol, ako by sa mohla riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska v Košiciach: Prezradil recept, aký ponúka na riešenie rómskej problematiky
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, prezident našej krajiny si prišiel pozrieť ako prvé sídlisko Luník IX. Po návšteve materskej školy sa vyjadril k riešeniu rómskej problematiky. Ideálnym spôsobom je absolvovanie dobrej predškolskej prípravy. „Mali by sme spraviť všetko preto, aby každé jedno dieťa, ktoré opustí raz školu, malo vypestované základné návyky, malo vzdelanie a hlavne, aby pochopilo život a malo sa chuť doňho zapojiť,“ povedal Andrej Kiska.

Najlepšie by podľa neho bolo, aby deti chodili do materskej školy minimálne rok. V ideálnom prípade tri roky. „Samozrejme, nemôže to byť zadarmo. Veci, ktoré sú zadarmo, si ľudia nevážia. Je potrebné nájsť spôsob, ako to vymyslieť,“ dodal A. Kiska.

„Máme obecné podniky, materskú školu, ako je táto, máme základné školy, ktoré vedia pracovať s rómskymi komunitami. Nepotrebujeme vymýšľať nové veci, my potrebujeme zobrať to, čo funguje, ísť od osady k osade a uplatniť to.“

Materskú školu na Luníku IX v súčasnosti absolvuje v ôsmich triedach 111 detí. Podľa riaditeľky Anny Klepáčovej sa stretávajú s tým, že rodičia majú problém zaplatiť školné vo výške 15 eur a päť eur za stravu. Z tohto dôvodu 12 rodičov zamestnávajú na aktivačné práce.

„Prvýkrát zažili pracovnú zmluvu medzi materskou školou a nimi. Tým, že v pracujú v tomto prostredí, si uvedomili potrebu vzdelávania svojich detí. Mesačne sa snažíme rôznymi spôsobmi zháňať približne 400 eur na školné cez rôzne charitatívne podujatia, dražby obrazov a podobne. Je to pre tých, ktorí na to nemajú. Tí, ktorí u nás pracujú, si zarobia,“ zakončil prezident.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM