Eva Mikulová Samospráva

ANKETA: Primátorovi navýšili plat po 2 mesiacoch vo funkcii o 40 percent. Čo nato košickí starostovia?

Primátor Jaroslav Polaček je vo funkcii od 10. decembra 2019. Na poslednom Mestskom zastupiteľstve mu poslanci odsúhlasili zvýšenie platu od 1. marca vo výške 5316 eur.

Ilustračný obrázok k článku ANKETA: Primátorovi navýšili plat po 2 mesiacoch vo funkcii o 40 percent. Čo nato košickí starostovia?
3
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Na treťom Mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 14. februára, poslanci upravili aj výšku platu primátora. Jaroslav Polaček namiesto súčasných 3797 eur bude od 1. marca poberať 5316 eur v hrubom.

Jeho námestník Marcel Gibóda odôvodnil návrh na zvýšenie zákonom stanovej minimálnej výšky platu, ktorý primátor poberá, skutočnosťou, že vo väčšine krajských miest na Slovensku majú primátori tento plat takisto zvýšený o 40 percent.

Najprv pláca, potom práca?

Primátor Jaroslav Polaček je vo funkcii od 10. decembra 2018, čiže na čele mesta stojí vyše dva mesiace a preto mnohých prekvapilo, že mu už navrhli zvýšenie platu. My sme sa spýtali niektorých starostov veľkých košických mestských častí, ako tento krok vnímajú.

Len pre zaujímavosť, bratislavskí poslanci schválili primátorovi hlavného mesta plat vo výške 5 316 eur, čiže košický primátor ho má rovnaký ako Matúš Vallo. Nájdu sa aj väčší „boháči“.

Maximálne zvýšenie platov o 60 percent dopriali poslanci primátorovi Trnavy Petrovi Bročkovi, primátorovi Trenčína Richardovi Rybníčkovi a primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi. Zarábať tak budú zhruba 5 400 eur. Všetci traja boli do svojich úradov zvolení opakovane.

Peter Fiabáne v Žiline sa uskromnil a bude poberať plat na spodnej zákonnej hranici, mesačne zarobí 3 378 eur v hrubom. Primátor Nitry Marek Hattas má odklepnutých 4 391 eur v hrubom.

1. Aký je váš názor na 40 percentné zvýšenie platu primátora po 2 mesiacoch vo funkcii?

2. Aký je váš plat starostu? Máte ho i vy zvýšený? A keď, tak o koľko percent?

Marcel Vrchota (KDH, SaS, OĽaNO, Nova, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Sme rodina, SMK-MKP) – starosta MČ Západ

  1. Je pravdou, že i v iných mestách na Slovensku majú primátori navýšený plat a preto som návrh námestníka Gibódu podporil a hlasoval za. Verím, že bude zaslúžený a keď nie, tak máme z čoho ubrať.
  2. Mám plat ako je stanovený zákonom v minimálnej výške.

Igor Petrovčík (Spolu – občianska demokracia, SMK-MKP, KDH, SaS, Progresívne Slovensko) – starosta MČ Staré mesto

  1. Nehlasoval som za tento návrh na zvýšenie platu aj keď som z koalície „Fungujúce Košice.“ Je nenáležité štartovať volebné obdobie zvýšením platu. Zvýšenie mzdy je na mieste až keď je vidieť výsledky.
  2. Mám minimálny plat stanovený zákonom.

Miloš Ihnát (nezávislý) – starosta MČ sídlisko Ťahanovce

  1. Na Mestskom zastupiteľstve som sa pri hlasovaní o navýšení platu zdržal hlasovania, pretože v tejto chvíli nepovažujem za šťastné zvyšovanie platu primátorovi a nesúhlasím s tým. Po roku, ak bude mať výsledky, tak si zvýšenie mzdy zaslúži, lebo každý potrebuje motiváciu.
  2. Mám základný plat v zmysle zákona vo výške 3086 eur.

František Ténai (SaS, KDH, MK, OKS, NOVA, OaN,Spolu – občianska demokracia, SMK-MKP) – starosta MČ Sever

  1. Zdržal som sa hlasovania pri bode o navýšení platu pre primátora o 40 percent. Myslím, že som tým jasne vyjadril svoj názor, že najprv treba niečo urobiť a mať výsledky, a až potom upravovať plat.
  2. Na ustanovujúcom zastupiteľstve v našej Mestskej časti mi poslanci odsúhlasili minimálny základný plat stanovený zákonom.

Ladislav Lörinc (KDH, Nova, OĽaNO, Progresívne Slovensko, SaS, Sme rodina, Spolu – občianska demokracia, SMK–MKP) – starosta MČ KVP

  1. S návrhom na zvýšenie platu pre primátora som nesúhlasil. Nepovažujem ho za správny a dobrý. Zvýšenie platu by bolo na mieste až po určitom čase a viditeľných výsledkoch.
  2. Ja som odmietol zvýšenie môjho platu a tak poberám mzdu stanovenú zákonom.

Jozef Andrejčák (SMER – SD) – starosta MČ Dargovských hrdinov

  1. Nepovažujem to za správne a vhodné po necelých 3 mesiacoch navýšiť plat až o 40%, taktiež odôvodnenie nebolo na takýto vysoký percentuálny nárast postačujúce.
  2. Ja mám základný, zákonom stanovený plat. Navýšenie som nemal a  ani nebudem požadovať, nepovažujem to za korektné vzhľadom na finančnú situ­áciu MČ.

Hlasujte aj vy

A aký je váš názor na zvýšenie platu pre primátora? Hlasujte v našej ankete:

Aký je váš názor na zvýšenie platu pre primátora?

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM