Správy

Asociáli v Košiciach: Ako úkryt používajú kríky, takto musí mesto reagovať!

Košická Správa mestskej zelene (SMZ) v týchto dňoch začína s veľkou jarnou záhradníckou údržbou. Odborníci zo SMZ žiaľ, občas musia orezať aj ihličnaté kríky, ktoré sú často úkrytmi asociálov. Podnety na takéto miesta dávajú samotní obyvatelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Asociáli v Košiciach: Ako úkryt používajú kríky, takto musí mesto reagovať!
Foto: Zuzana Jakubičková

Ako informovala námestníčka SMZ Marta Popríková, dôvodom orezávania ihličnatých kríkov je, že záhony a kry miestami slúžia ako úkryt asociálov, ktorí za sebou zanechávajú rôzny odpad od matracov cez fľaše až po kartóny. „Takýto neporiadok vytvára ideálne zázemie pre hlodavce, ktorých výskyt je nepríjemný a z hygienického hľadiska pre ľudí nebezpečný," uviedla námestníčka, ktorá dodala, že podnety dostávajú od samotných občanov a riešia ich v spolupráci s Mestskou políciou, sú však situácie, keď je likvidácia takýchto krov posledným možným riešením.

„Dreviny pritom plnia dôležitú funkciu pre životné prostredie. Zabezpečujú zachytávanie prachu, priaznivo ovplyvňujú mikroklímu a zmierňujú teplotné extrémy. Uberaním hmoty dreviny sa jej hodnota znižuje. O to viac krajné riešenia v podobe výrezu krovín mrzia ľudí, ktorí sa o zeleň v našom meste každodenne starajú,“ poznamenala ďalej Popríková.

Upozornila tiež, že rezom sa dreviny ošetrujú, ak sa ním odstraňujú staré a poškodené vetvy, tvarujú sa do žiadanej formy, ale aj podnecujú do ďalšieho kvitnutia. „Neraz sa občania pozastavujú nad radikálnym zásahom do starších listnatých krov, netušiac, že zmladzovacím rezom sa môže dosiahnuť omladenie týchto drevín," doplnila Popríková. Ihličnaté a vždyzelené kríky by sa nemali orezávať vôbec, s výnimkou tisov a cyprusovitých ihličnanov.

Foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM