Jakub Forgács Správy

Atrakcia premáva aj po prázdninách: Detskú železnicu s raritným rušňom si užijeme až do novembra

Košická detská historická železnica bude voziť návštevníkov aj po letných prázdninách. V septembri ju môžu záujemci mimoriadne navštíviť na pravidelných popoludňajších jazdách od stredy do piatku. Počas víkendu vláčik premáva rovnako ako počas prázdnin.

Ilustračný obrázok k článku Atrakcia premáva aj po prázdninách: Detskú železnicu s raritným rušňom si užijeme až do novembra
Zdroj: TASR

Soboty a nedele už tradične patria 129-ročnej parnej lokomotíve Katke, pracovné dni vláčik potiahnu motorové rušne Danka a Janka. „V pracovných dňoch od stredy do piatku budeme premávať len raz o 15:15 z Čermeľa a o 16:30 z Alpinky. Jazda je určená žiakom, študentom, prípadne rodičom s deťmi, ktorí chcú svoj voľný čas stráviť aktívne, pobytom v rekreačnej zóne Košíc, na Alpinke. Cez víkend jazdíme tak ako doteraz – z Čermeľa od 9:15 každú druhú hodinu. Posledný vlak z Alpinky bude odchádzať vždy o 18:00,“ uviedol Igor Holéczy z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Železnička bude počas víkendov riadne premávať aj v októbri, riadna sezóna sa skončí 3. novembra.

Počas konania Rally Košice 2013 v nedeľu bude železnička ako jediná zabezpečovať dopravu v Čermeľskom údolí, ktoré bude pre verejnosť a mestskú hromadnú dopravu uzatvorené. „Železnička bude navyše premávať nielen podľa platného cestovného poriadku, ale v prípade záujmu sme pripravení pridať mimoriadne jazdy. Navyše, prvý vláčik bude vypravený už o 8:00 ráno, teda ešte pred štartom pretekov. Jediným obmedzením bude zmena konečnej stanice. Vláčik bude jazdiť na skrátenej trati, konečná výstupná a nástupná zastávka bude v dostatočnej vzdialenosti pred priecestím pri Alpinke,“ dodal Holéczy.

Jazda je možná aj s detskými kočíkmi, bicyklami a invalidnými vozíkmi, ktoré sú prepravované bezplatne vo vyhradenom vagóne. S ich naložením a vyložením pomôžu mladí železničiari.

Občianske združenie Detská železnica Košice od roku 2012 prevádzkuje Košickú detskú historickú železnicu, ktorá patrí s viac ako 30 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Raritou je najstarší prevádzkovaný parný rušeň Katka U 36 003.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM