Správy

Bábätká v inkubátoroch v košickej nemocnici? Budú ich strážiť háčkované chobotničky

Verejnosť sa spojila, aby pomohla dobrej veci. Predčasne narodené a choré bábätká v inkubátoroch v košickej nemocnici budú strážiť háčkované chobotničky.

Ilustračný obrázok k článku Bábätká v inkubátoroch v košickej nemocnici? Budú ich strážiť háčkované chobotničky
8
Galéria
Zdroj: TASR

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) vo štvrtok prijala od desiatok dobrovoľníkov z celého Slovenska, ktorí sa zapojili do benefičného háčkovania organizovaného Výmenníkmi z K13 – Košických kultúrnych centier, háčkované chobotnice. Hračky bábätkám na neonatologickom oddelení osobne odovzdali zástupcovia organizátorov a samotná iniciátorka benefície Silvia Lukačínová.

Viac ako 150 chobotničiek

Hromadné a verejné háčkovanie chobotničiek pre predčasne narodené a choré bábätká sa konalo v Kasárňach/Kul­turparku posledný januárový deň. Počas piatich hodín sa uháčkovalo 123 chobotničiek a spoločne s dobrovoľníkmi z rôznych kútov Slovenska, ktorí háčkovali doma a zaslali svoje diela organizátorom, sa podarilo vyzbierať viac než 150 chobotničiek.

„Benefícia vyvolala tak veľký záujem verejnosti, aký sme nečakali. Sme veľmi vďační a radi by sme v tejto aktivite pokračovali. Výzvu, aby ľudia chobotničky háčkovali doma a poslali nám ich, nechávame otvorenú aj naďalej. Budeme radi, ak nám ich budú naďalej posielať. My ich následne doručíme na tie správne miesta, kde je ich najviac treba,“ povedala Lukačínová – autorka nápadu, inštruktorka háčkovania a lektora tvorivých workshopov.

Pôvod v Dánsku

„Tieto chobotničky sú využívané u predčasne narodených detičiek, ktoré sú v inkubátoroch, u ktorých sú zavedené infúzie, katétre, a aby si nevyťahovali a nesiahali na tie hadičky, tak chytajú chápadlá chobotníc. Vlastne týmto sa zabavia a nevyťahujú si to. Cítia sa tak bezpečnejšie, sú pokojnejšie, tep srdca klesá, sú celkovo pokojné,“ uviedla primárka neonatologického oddelenia UNLP Košice Iveta Kostelníková. Ako povedala, v ich nemocnici sa ročne narodí asi 3000 detí a z toho sa približne 200 narodí predčasne.

V Dánsku, krajine pôvodu tejto myšlienky, odsledovali vplyv na predčasne narodené deti, a to pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchanie, väčšiu hladinu kyslíka v krvi.

Chobotničky musia spĺňať niekoľko prísnych kritérií. Musia byť uháčkované zo 100-percentnej bavlny, ktorá sa dá dokonale dezinfikovať. Ako náplň sa musí použiť duté vlákno a hračka nesmie obsahovať žiadne plastové, látkové ani iné ako bavlnené súčasti. Každé bábätko, ktoré takúto chobotničku dostane, si ju môže ponechať a zobrať si ju domov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

FOTO: Háčkované chobotničky strážia bábätká v UNLP
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM