Eva Mikulová Rôzne

Bábätká v Šaci dostali pod stromček nové monitory dychu

Dar od Nadácie Križovatka prišiel k novorodeniatkam v predvianočnom čase a už počas sviatkov budú monitory strážiť pokojný spánok bábätiek.

Ilustračný obrázok k článku Bábätká v Šaci dostali pod stromček nové monitory dychu
Zdroj: Nemocnica Košice - Šaca

Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Košice-Šaca dostalo do daru desať kusov nových monitorov dychu.

Už 53 monitorov dychu

Monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. „Celý kolektív nášho oddelenia je aktívny a nápomocný pri realizovaní projektu zapožičania monitorov dychu aj na domáce použitie. Tento projekt nemocnica podporuje úspešne už niekoľko rokov a pochvaľujú si ho aj samotné mamičky,“ hovorí primárka Novorodeneckého oddelenia Nemocnice Košice-Šaca, Slávka Virágová. „V projekte „Mamička dýcham“ bolo nášmu oddeleniu darovaných do dnešného dňa celkovo 53 monitorov dychu,“ doplnila primárka MUDr. Slávka Virágová, PhD.

„Prístroj nemôže predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontroluje dýchanie dieťaťa a varuje rodiča v prípade jeho ohrozenia,“ uzavrela primárka Slávka Virágová.

Počas prvého roku života môže u dieťaťa nastať nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat – SIDS“. „Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS = Sudden infant deathsyndrome) je diagnóza, ktorú lekári stanovia, žiaľ, až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov,“ vysvetľuje riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

S novorodeneckým oddelením nemocnice v Šaci spolupracuje od roku 2008 a dodáva, že „Syndróm náhleho úmrtia dojčiat postihuje deti v dojčenskom veku (t.j. do 1 roku). Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM