Kultúra

Bábkové divadlo v Košiciach má pomôcť potenciálnym hercom a detským talentom

Vytvorením Detskej bábkovej dramatickej družiny chce Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) prispieť k rozvíjaniu umeleckých zručností potenciálnych mladých hercov.

Ilustračný obrázok k článku Bábkové divadlo v Košiciach má pomôcť potenciálnym hercom a detským talentom
5
Galéria

TASR o tom informoval riaditeľ BDK Pavol Hrehorčák s tým, že pôjde o prvý profesionálny spolok tohto typu určený pre talentované deti a mládež na východnom Slovensku.

„Cieľom projektu je podchytiť talentované deti vo veku od sedem do 14 rokov a poskytnúť im možnosť tvorivo a umelecky sa realizovať pod vedením divadelných pedagógov a skúsených hercov v jedinom profesionálnom bábkovom divadle na východnom Slovensku,“ povedal.

Ako dodal, deti, ktoré vynikajú v niektorom z múzických umení a budú odborne vedené v ich rozvíjaní a zdokonaľovaní sa, budú mať zároveň väčšiu šancu uspieť na konzervatóriách a neskôr na vysokých školách umeleckého zamerania.

Od detstva

Ako dôvod otvorenia Detskej bábkovej dramatickej družiny pri BDK označil Hrehorčák aj naliehavú potrebu poskytnúť priestor a odborné vedenie pri výchove novej generácie mladých ľudí, ktorí budú chcieť robiť bábkové divadlo a budú mať k nemu pozitívny vzťah od útleho veku.

Divadelné dielne

Talentovaným deťom chce dať BDK príležitosť realizovať sa priamo v bábkových inscenáciách. Najtalentovanejšie by sa mohli predstaviť s vlastnou hrou aj na festivale Virvar – Dňoch bábkového divadla a hier pre rodiny.

Vedúcou Detskej bábkovej dramatickej družiny bude divadelná pedagogička Marica Harčaríková. Košické dramatické centrum bude spolupracovať s Divadelnou fakultou Akadémie múzických umení v Prahe, ale aj s podobným centrom v Bratislave.

„Súčasťou vzdelávacieho procesu budú pravidelné workshopy a divadelné dielne určené aj pre verejnosť. Na vedení dramatickej družiny sa budú podieľať aj herci BDK, ktorí odovzdajú deťom svoje bohaté praktické skúsenosti v práci s rôznymi typmi bábok,“ dodala s tým, že popri divadelnej činnosti sa u detí budú rozvíjať aj ďalšie umelecké vlohy, a to najmä spev, hra na hudobnom nástroji a tanec.

Ilustračné foto, pixabay.com

Bábky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM