Zuzana Vajayová Rôzne

Besedou so spisovateľkou I. Březinovou sa začal festival Číta celá rodina

Uvedením knihy českej autorky Ivony Březinovej Chlapec a pes začal sa dnes v priestoroch Knižnice pre mládež Košice (KMK) festival Číta celá rodina.

Podľa riaditeľky KMK Ivety Hurnej je cieľom festivalu navrátiť knihy, čítanie a potrebu čítať späť do rodín. „Svoj zámer chceme naplniť neformálnymi osobným i stretnutiami s tvorcami súčasnej literatúry,“ uviedla Hurná.

Březinová sa dnes pred deťmi vyznala z lásky ku knihám. „Už ako malé dieťa som vždy tvrdila, že budem spisovateľkou,“ povedala. Priznala, že k napísaniu knihy ju viedla paralela medzi školskou dochádzkou detí a výcvikom psíkov, ktoré majú ľuďom pomáhať. „Chlapec a pes je kniha o postihnutom chlapcovi na invalidnom vozíku, pre ktorého je jeho zlatý retriever Cézar nenahraditeľným pomocníkom. Na to, aby dokázal pomáhať ľuďom musel tiež navštevovať školu, aj keď takú psiu,“ dodala Březinová.

Na slávnostnom otvorení festivalu sa zúčastnila aj viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová. „Aj pre mňa vždy znamenala kniha veľmi veľa a veľa som čítala od detstva. A čítavam dodnes svojej mladšej dcére,“ zdôraznila Lenártová.

Spisovateľka dnes v KMK našla aj svoju nasledovníčku Natálku Kovalčíkovú zo Základnej školy L. Novomeského v Košiciach. „Píšem príbehy myšky Mirky a tie potom čítam spolužiakom na hodinách etickej výchovy,“ prezradila Natálka.

Viac ako dve desiatky najlepších autorov pre deti mládež zo Slovenska a Čiech sa od dnes, do piatku 27. mája stretnú počas konania festivalu v Košiciach. „Chceme predstaviť spisovateľov a ilustrátorov ako synov a dcéry svojich rodičov, otcov a matky svojich detí. Jedinečnosťou festivalu je jeho rodinných charakter,“ dodala Hurná.

Riaditeľka knižnice sľubuje pestré štyri festivalové dni, počas ktorých sa knihy a čítanie dostanú na rôzne priestranstvá a do všetkých mestských častí Košíc. „Na 24 pobočkách KMK sa uskutoční viac ako tridsať besied so spisovateľmi, autori zavítajú aj na stredné školy, budú čítať zo svojich kníh v parku na Hlavnej ulici, pacientom v Detskej fakultnej nemocnici, vo verejne knižnici J. Bocatia,“ doplnila.

Zdroj (text + foto): TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM