Webnoviny - Rôzne

Bezdomovci mali štedrý deň aj v Košiciach

Sviatočný obed pre bezdomovcov, ktorému predchádzala svätá omša, pripravila dnes Arcidiecézna charita Košice v Charitnom dome sv. Alžbety.

„Stalo sa už tradíciou, že charitný dom pripravuje toto podujatie. Dnes jedlo podáme každému bezdomovcovi, ktorý k nám zavíta. Pripravili sme vďaka sponzorom okolo dvesto porcií,“ informoval riaditeľ Arcidiecéznej charity Cyril Korpesio. Bezdomovci okrem kapustnice, vyprážaného rybieho filé so šalátom, dostali aj ovocie, koláče a darčeky v podobe hygienických potrieb či ošatenia.

V Charitnom dome prebýva a nocuje vyše sto bezdomovcov, čakajú, že ďalších takmer sto sa príde dnes sem najesť. "Títo ľudia nemajú vlastný domov, vlastné rodiny, aj im však chceme dať pocítiť teplo a čaro Vianoc. Nie je to len o jedle. Sadneme si z nimi za stôl, porozprávame sa o ich starostiach i radostiach. Ich osudy sú rôzne a ťažké, neslobodno ich hneď odsudzovať či zatracovať. Nájdu sa medzi nimi ľudia, ktorí sa dokázali vrátiť na normálnu životnú cestu,“ hovorí vedúca charitného domu Soňa Hlaváčová. Ako ďalej uviedla, okrem dočasného ubytovania pre asi 80 bezdomovcov, v zimnom období im ponúkajú aj možnosť prenocovania v útulku, alebo v nocľahárni Emauzy.

„Okrem toho tu majú možnosť absolvovať hygienickú očistu, získať ošatenie. Funguje tu aj sociálne poradenstvo, takže ak majú záujem, snažíme sa riešiť ich problémy komplexne – hľadáme im možnosti hoc len krátkodobého zamestnania, čo sa nám v spolupráci s podnikateľmi neraz aj podarí." Ako príklad uviedla muža, ktorý tu prebýval dva roky po tom, čo prišiel o rodinu i strechu nad hlavou a mal problém aj s alkoholom. Tu s avšak vzchopil, prestal piť, našiel si prácu. "Teraz nedávno od nás odišiel, keď získal sociálny byt,“ povedala Hlaváčová.

Medzi bezdomovcov zavítal aj košický primátor František Knapík. Ako povedal, hoci títo ľudia žijú na okraji spoločnosti, treba im aspoň čiastočne priblížiť atmosféru Vianoc. „A mnohí, keď som ich stretol v meste, sa už pýtali, či aj tohto roku medzi nich prídem, tak som ich nemohol sklamať,“ povedal Knapík. V krízovom zariadení pre bezdomovcov v Bernátovciach, ako informoval farár Peter Gombita z neziskovej organizácie Oáza – Nádej pre nový život, budú symbolickú štedrú večeru podávať v stredu. Žije tu a prespáva okolo 90 bezdomovcov. Podľa odhadov charitných pracovníkov žije v Košiciach okolo štyristo bezdomovcov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM