Správy

Bežia z Košíc až do Lúrd, aby upozornili na chudobu a zároveň pomohli ľuďom v zlej situácii

Behom chce riaditeľ útulku pre bezdomovcov Oáza–nádej pre nový život v Bernátovciach a zároveň rímskokatolícky kňaz Peter Gombita upozorniť na problém chudoby.

Ilustračný obrázok k článku Bežia z Košíc až do Lúrd, aby upozornili na chudobu a zároveň pomohli ľuďom v zlej situácii
Foto: Eva Mikulová

Na 2400 kilometrov dlhú trasu sa spolu s ďalšími bežcami vydal v nedeľu z historického centra Košíc. Ide o štafetový beh.

Do Lúrd dobehnú 16. novembra

„Minulý rok sme bežali do Bruselu, lebo sme chceli upozorniť Európsky parlament na chudobu. Práve vtedy tam bola konferencia o chudobe. Vždy to tak napasujeme, aby sme prišli počas konferencie. Teraz bude v Lurdoch medzinárodné stretnutie chudobných. Pápež František vyhlásil na 17. novembra Svetový deň chudobných a my tam dobehneme 16. novembra. Pripoja sa k nám bežci, máme tam prísť na poludnie. Neviem, či nás bude čakať niekto z cirkevných predstaviteľov alebo z organizácie Fratello (Brat), ktorá konferenciu organizuje,“ uviedol Peter Gombita.

V Lurdoch sa počas štyroch dní uskutočnia prednášky na témy Boh volá, Boh posilňuje, Boh uzdravuje a Boh posiela.

„To znamená, že tí, ktorí pracujeme s chudobnými, aj samotní chudobní, aby sme hľadali riešenie, ako to treba robiť, čo nám k tomu ešte chýba. Rovnako sa posilniť vo viere a v nádeji, že je to možné, aj keď ľudskými silami to nejde, je tu Boh ešte. Skúsiť to robiť, aby sme chudobným ľuďom zmenili trošku život k lepšiemu,“ priblížil Gombita.

Behom chcú upriamiť pozornosť na ľudí, ktorí sú v beznádeji a na okraji spoločnosti. „V prostredí, v ktorom pracujeme, vidíme tieto veci ináč. Beh je zameraný na pomoc chudobným, aby si ich ľudia vo svojom okolí všimli a pomohli im,“ doplnil rímskokatolíc­ky kňaz.

Bežia cez päť krajín

Bežci budú mať k dispozícii obytné karavany. Jedným z vodičov je i Ján, ktorému farár Gombita pomohol v ťažkej životnej situácii.

Trasa povedie okrem Slovenska cez ďalších päť štátov Európy. Po trase sa k nim môžu pridať aj dobrovoľníci.

V pondelok (4. 11.) popoludní pobežia cez Martin a v utorok (5. 11.) popoludní sa k nim na parkovisku na Tyršovom nábreží môžu pridať bežci, ktorí pobežia po cyklistickom chodníku až po hranicu s Rakúskom.

Spoločný beh bude tiež vo štvrtok (7.11.) na hranici medzi Rakúskom a Nemeckom a v sobotu (9. 11.) medzi Lichtenštajnskom a Švajčiarskom.

„Vo Švajčiarsku budeme mať prestriedanie. Priletia tam dve bežkyne, ktoré vystriedajú toho, kto bude mať záujem. Spolu s tímom U. A. Lourdes budeme bežať posledných desať kilometrov do Lúrd, kam sa pripojí ďalších približne 20 ľudí z organizácie Fratello a možno i ďalší dobrovoľníci. V sobotu na poludnie po prebehnutí celým areálom vbehneme do Kostola svätej Bernadety,“ dodal spoluorganizátor podujatia Pavol Kačmár.

Foto: Eva Mikulová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM