Správy

Biela noc v Košiciach vrcholí: Na záver rozžiari známe košické budovy

Obľúbený festival svetiel vyvrcholí v Košiciach tretím víkendom. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Biela noc v Košiciach vrcholí: Na záver rozžiari známe košické budovy
Zdroj: Dnes24.sk

Festival Biela noc, ktorý tento rok trvá dlhšie ako obvykle, v Košiciach pokračuje tretím a posledným víkendom (22. – 24. 10.). Obyvatelia aj návštevníci mesta sa môžu tešiť aj na nové inštalácie, ktoré ešte neboli odprezentované.

Pribudnú novinky

Obdivovať umelecké diela môžete od piatku do nedele od 18.30 do 22.00 hod.

Počas posledného víkendu už nenájdete inštalácie v Mestskom parku, ale tešiť sa môžete na inštalácie v Kulturparku, v Tabačke, kde vás čakajú aj pohybové a tanečné vystúpenia. Diela nájdete aj v Historickej radnici na Hlavnej či vo výklade Múzea Vojtecha Löfflera na Alžbetinej.

Tento víkend zároveň pribudne aj niekoľko noviniek. Na bočnej fasáde OD Urban na Hlavnej si budete môcť pozrieť video projekciu s názvom Fragmenty ústavnosti. Biela noc zavíta na jeden deň aj do mestskej časti Západ. Zuzkin park na Luníku I sa rozžiari v štýle Halloweenskej noci. Magickú prechádzku parkom môžete zažiť už v piatok po zotmení.

Viac o dielach a mapku s rozmiestnením inštalácií nájdete TU.

Osvetlený úrad

Do Bielej noci sa zapojí aj Košický samosprávny kraj (KSK). Historickú budovu Úradu KSK na Námestí maratónu mieru rozžiari približne 100 svetiel a audiovizuálny program bude doprevádzať hudba košických umelcov. Zaujímavosťou je, že pri osvetľovaní budovy nebude použitý ani jeden meter elektrického káblu, nedôjde teda ani k zásahom do historickej budovy.

Výhľad na svetelnú inštaláciu budú mať návštevníci z priestoru pred budovou Východoslovenského múze. Inštalácia bude žiariť od piatka do nedele v čase od 18.30 do 22.00 hod.

Pozvánka do Košického kraja

Košický kraj tiež v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) predstaví nové turistické destinačné video Košického kraja. Premietať sa bude v priestoroch foyer Barkócziho paláca na Hlavnej ulici 48 na veľkorozmernej LED stene počas piatka a soboty od 18.30 do 22.00 hod.

„Sme radi, že video o Košickom kraji môžeme odštartovať práve na tomto prestížnom podujatí. Moderným jazykom ukáže, že Košický kraj skrýva rôzne možnosti zážitkov. Verím, že invenčná forma videa návštevníkov inšpiruje k spoznávaniu nových, doteraz neprebádaných miest v našom kraji,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Ústredným motívom videa je tzv. Bucket list, teda zoznam aktivít a cieľov, ktoré človek túži v živote dosiahnuť, či zažiť. Cieľom kampane je inšpirovať a motivovať ľudí, aby do Košického kraja vycestovali.

Inštalácie z predošlých dvoch víkendov si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Pandemická Biela noc rozžiarila Košice
24
Galéria

Viac správ z východu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM