Lenka Fedorová Rôzne Správy

Blíži sa zmena počasia: Ako sú na zimu pripravené Košice?

Zima sa nezadržateľne blíži, no zatiaľ čo iné mestá hlásia prvú nádielku snehu, Košice potrápil dážď a vietor. Ako je však metropola východu pripravená na zimu?

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa zmena počasia: Ako sú na zimu pripravené Košice?
Zdroj: TASR

Po západe hlásia meteorológovia zmenu počasia aj na východnom Slovensku. Už v nedeľu je potrebné byť v strehu, nakoľko sa na cestách môžu tvoriť snehové jazyky. Košice sú však na takéto počasie pripravené.

Zimná údržba začala

Zatiaľ čo mestá ako Kremnica, Banská Bystrica či Bratislava zažili prvú nádielku snehu, metropolu východu sprevádza daždivé počasie. Situáciu však netreba podceňovať a na zmeny počasia byť pripravení včas. Čo to znamená v praxi?

1. novembra tohto roku sa v Košiciach začala oficiálna zimná údržba. Pripravených je celkovo 26 mechanizmov, tri zostávajú ako rezerva.

„V rámci obnovy vozového parku sme sa sústredili aj na zimnú údržbu, aby sme boli schopní čo najlepšie a najrýchlejšie čeliť poveternostným podmienkam a zabezpečiť najprofesionál­nejšie naše služby,“ uviedol generálny riaditeľ Kositu Marián Christenko.

V údržbe pomôžu nové stroje

„Posledné zimy sú miernejšie. Máme jasne zadefinované, ktoré úseky ideme posypávať ako prvé, ktoré majú nižšiu prioritu a ktoré sa dočisťujú ako posledné, “ vysvetľuje postup prác riaditeľ divízie služieb Michal Hrabovský.

Postarať sa o cesty v druhom najväčšom mesta na Slovensku nie je vôbec jednoduché. Približne 160 pracovníkom tak budú pomáhať tri nové stroje. Podľa Christenka zakúpili dve nové veľké sypače v hodnote 337 000 eur a jeden malý sypač-zametač za 137 000 eur.

Meteorolóvia v Košiciach varujú pred snehovými jazykmi.
Meteorolóvia v Košiciach varujú pred snehovými jazykmi. / Zdroj: TASR

Čo v prípade kalamity?

KOSIT vzhľadom na svoje skúsenosti, nastavil procesy a činnosť tak, aby efektívne čelil prípadným nepredvídaným okolnostiam ako sú napr. kalamity.

„V prípade kalamity sa bude postupovať v zmysle operačného programu, kde je presne určené, ako postupovať, kto zabezpečí aký typ a druh techniky, koho kontaktovať a pod. Čo sa týka najkritickejších úsekov, je to individuálne, záleží na počasí, či sa tvoria snehové jazyky, aký silný je vietor," vysvetľuje Hrabovský.

Na záver je však podľa Hrabovského dôležité upozorniť vodičov, aby parkovali zodpovedne, nakoľko pri údržbe ciest veľmi zaváži dostupnosť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM