Alexandra Kolínská Samospráva

Boj proti siniciam naplno rozbehnutý: Pozrite, kedy jazero sprístupnia a koľko zaň magistrát zacvaká!

V košickej mestskej časti Nad jazerom sa môžu pýšiť vodnou plochou. Už dlhší čas však toto jazero trápa sinice. Mestská časť s košickým magistrátom sa pustili do boja proti ich výskytu. Prečítajte si, koľko za procedúru mesto zaplatí a kedy jazero sprístupnia občanom.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti siniciam naplno rozbehnutý: Pozrite, kedy jazero sprístupnia a koľko zaň magistrát zacvaká!
Zdroj: TASR

Siniciam, ktoré v jazere košickej mestskej časti Nad jazerom znepríjemňujú dlhé roky život obyvateľom mesta, „odzvonilo“. Špeciálne plavidlo v priebehu dnešného dňa aplikuje do vôd jazera látky, ktoré eliminujú sinice. Prírodnú metódu, viackrát úspešne použitú v zahraničí, využijú Košice ako vôbec prvé mesto na Slovensku. Magistrát mesta vyčlenil na riešenie nekvality vody v jazere zhruba 83 000 eur.

Nová metóda

Autorom metódy na elimináciu siníc je profesor Blahoslav Maršálek, ktorý pôsobí ako odborný garant na Masarykovej univerzite v Brne. Založená je na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam. Tie odumrú a pritom neuvoľnia do vody toxíny, ako to býva pri mechanickom poškodení.

„Ide o metódu na naštartovanie prírodných procesov. Je to pomocná ruka prírode na obnovu zdravého metabolizmu nádrže. Likvidácia siníc je založená na tom, že im vezmeme živiny, skrátka ich necháme vyhladovať,“ uviedol Maršálek. V nádrži pritom dochádza k zvýšeniu priehľadnosti vody a poskytnutiu priestoru konkurentom siníc, čiže vodným rastlinám.

Použitá látka na báze soli železa a hliníka je zdravotne neškodná a bežne sa používa pri úprave pitnej vody. Ľudia tak môžu vo vode nádrže po aplikácii hneď plávať. Táto metóda bola použitá v nádržiach po celom svete, napríklad v Brazílii, Austrálii, Kanade, Španielsku, či Holandsku.

Mesto poskytne 83 tisíc

K voľbe Maršálka na danú úlohu došlo na odporúčanie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, ako aj na základe informácií, získaných referátom životného prostredia a energetiky magistrátu mesta. Poskytnutie 83 000 eur z mestského rozpočtu na zlepšenie kvality vody v jazere zdôvodnil primátor Richard Raši tým, že ide o rekreačnú plochu celomestského významu.

„Plávanie je podmienkou toho, aby jazero mohlo ďalej žiť. Som zároveň veľmi rád, že ako prví na Slovensku využijeme unikátnu metódu na odstraňovanie siníc, a vrátime vodnú plochu jazera všetkým Košičanom,“ povedal.

Sprístupnenie jazera

Hlavným dôvodom znečistenia vody v jazere je rozrastajúci sa fytoplanktón s prevahou siníc. Starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová konštatovala, že naposledy sa revitalizovala vodná plocha jazera pred takmer 20 rokmi. „Mňa osobne veľmi teší, že sa mesto Košice zapojilo do tohto projektu, lebo čas ukázal, že je nevyhnutné vodnú plochu revitalizovať a zbaviť nežiaducich siníc,“ dodala.

Intenzívny monitoring kvality vody v jazere sa uskutoční v piatok 10.7.2015, areál bude pre verejnosť sprístupnený tento deň od 12:00 hodiny. Druhýkrát aplikujú metódu profesora Maršálka na vodnej ploche v auguste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM