Michal Lendel Správy

Boj proti zelenému zákalu: V košickej nemocnici vám bezplatné zmerajú očný tlak

Celý tento týždeň patrí prevencii zeleného zákalu. Do tejto celosvetovej aktivity sa už tradične zapája aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP), ktorá vo svojich očných ambulanciách bezplatne meria záujemcom vnútroočný tlak.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti zelenému zákalu: V košickej nemocnici vám bezplatné zmerajú očný tlak
Zdroj: TASR

Ako uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová, toto ochorenie často prebieha potichu, teda bez varovných príznakov pre pacienta. Merania vnútroočného tlaku majú preto veľký preventívny význam. „Včasné odhalenie zeleného zákalu a jeho vhodná liečba pomáhajú predísť trvalej strate videnia.,“ povedala hovorkyňa.

Glaukóm predstavuje druhú najčastejšiu príčinu slepoty na svete.Postihuje všetky vekové skupiny ľudí, najväčšívýskyt je však po 40. roku života a so zvyšujúcim sa vekom sa zvyšuje aj riziko vzniku tohto ochorenia. Odhaduje sa, že v dôsledku glaukómu na svete globálne oslepne do konca roku 2020 až 11 miliónov ľudí.

„Na preventívne vyšetrenia by mali prísť najmä tí, ktorí majú strednú a vyššiu krátkozrakosť, ako aj pacienti s nízkym krvným tlakom," uviedla Šustová. Do konca tohto týždňa (10.-15. marec) budú bezplatne merať vnútroočný tlak bezkontaktným tlakomerom zamestnanci Očného oddelenia, na pracovisku na Rastislavovej a v troch ambulanciách od 9:00 do 14:00.

Ide o očnú ambulancia v IV. pavilóne, glaukómovú ambulanciu v priestoroch Združenej tkanivovej banky a očnú ambulancia v Pavilóne zdravia. „Konziliárnu ambulanciu Očnej kliniky na Triede SNP 1, ktorá realizovala bezplatné meranie vnútroočného tlaku počas prvých troch dní, navštívilo vyše 70 záujemcov,“ dodala Šustová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM