Rôzne

Boj so sinicami a revitalizácia košického jazera pokračujú. Dá sa vo vode kúpať?

Mesto Košice pokračuje aj tento rok v odstraňovaní nežiaducich siníc z plážového jazera v mestskej časti Nad jazerom. Začali pred troma rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Boj so sinicami a revitalizácia košického jazera pokračujú. Dá sa vo vode kúpať?
Foto: Eva Mikulová

Špeciálnu metódu na zlepšenie kvality vody v jazere s aplikovaním ekologických látok a nepatogénnych baktérií použili už v uplynulých troch rokoch.

Špeciálne plavidlo

„Hladinu jazera bude v piatok (22.6.) opäť brázdiť špeciálne plavidlo. Odborníci z neho kvôli eliminácii siníc už od roku 2015 aplikujú do vody ekologické, pre zdravie ľudí neškodné látky,“ informoval v stredu magistrát mesta. Pracovný tím vedie autor tejto unikátnej metódy, profesor Blahoslav Maršálek, odborník na sinice z Českej republiky. Túto metódu vyskúšali Košice ako vôbec prvé mesto na Slovensku.

Do roku 2014 bola kvalita vody v jazere veľmi zlá, Košičania sa sťažovali, že voda je špinavá a zapácha. Hygienici nakoniec kvôli premnoženým siniciam zakázali kúpanie v jazere. V marci 2015 urobili odborníci analýzy, ktoré odhalili desiatky miliónov buniek cyanobaktérií, v každom jednom mililitri sedimentov v jazere. Išlo o akúsi „zásobáreň“ siníc na asi 80 až 100 rokov dopredu.

„Zároveň, keďže nebolo jazero dlhé roky ošetrované, sa v jazerných usadeninách nachádzalo aj obrovské množstvo živín pre sinice. Mesto Košice sa vtedy rozhodlo jazero revitalizovať a vrátiť ho tak Košičanom ako obľúbené miesto oddychu, a vodných športov. Špeciálna neinvazívna a ekologická metóda profesora Maršálka prináša badateľné výsledky,“ uviedol magistrát.

Voda je vhodná na kúpanie

Monitorovanie kvality vody robí Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach. Už po prvej aplikácii špeciálnej látky v roku 2015 na základe nameraných hodnôt úrad skonštatoval, že počet buniek cyanobaktérií na jeden mililiter vody klesol a pohybuje sa na dolnej hranici odporúčanej koncentrácie, a teda hlboko pod stanovenou medznou hodnotou.

Vyhodnotil tak vodu v prírodnom kúpalisku „Plážové kúpalisko Jazero“ za vhodnú na kúpanie bez obmedzení. Aj napriek zlepšeniu situácie je podľa mesta na zabezpečenie optimálnych výsledkov potrebné pokračovať v opatreniach aj v nasledujúcich rokoch.

Podľa webstránky RÚVZ odbery vzoriek z konca mája a 11. júna preukázali, že kvalita vody na prírodnom kúpalisku vyhovuje na kúpanie. Ďalší odber vzoriek po tohtoročnej aplikácii špeciálnej látky bude 26. júna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM