Správy

Borovicový háj ako pľúca mesta. Mesto vykupuje pozemky a chce ho zrevitalizovať

Mesto chce postupne vlastniť čo najviac pozemkov v Borovicovom háji.

Ilustračný obrázok k článku Borovicový háj ako pľúca mesta. Mesto vykupuje pozemky a chce ho zrevitalizovať
Zdroj: Mesto Košice

Košice kupujú ďalšie pozemky od viacerých vlastníkov v Borovicovom háji nad Popradskou ulicou. Mesto za ne zaplatí okolo 660-tisíc eur. S ich kúpou bude majiteľom približne 20 percent tejto lokality. Cieľom mesta je odkúpiť čo najviac pozemkov a vytvoriť tam oddychovú zónu.

Oddychová zóna

Celková výmera Borovicového hája predstavuje okolo 125-tisíc metrov štvorcových. „Veľa štúdií v rámci životného prostredia a klimatických zmien hovorí o tom, že Borovicový háj sú pľúca mesta. Naším ďalším cieľom je postupne nadobúdať tento majetok, dať ho postupne do Správy mestskej zelene, revitalizovať chodníky, verejné osvetlenie, a urobiť z toho nielen pľúca mesta, ale aj nádhernú oddychovú zónu,“ povedal Polaček.

Dlhý proces

Ako pripomenul primátor pri tejto lokalite ide o dlhodobý proces vysporiadania pozemkov. Kúpu ďalších pozemkov odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na minulotýždňovom rokovaní. Prvá polovica kúpnej ceny má byť uhradená v septembri a druhá v prvom kvartáli budúceho roka.

Poslanci v rozpočte na tento účel vyčlenili peniaze aj v predchádzajúcom období. Rovnako ako pri prvom nákupe, aj teraz išlo o sumu necelých 70 eur za štvorcový meter.

Mesto v súčasnosti platí za pozemky v Borovicovom háji, na ktoré sú uplatnené nároky na súde, približne 325-tisíc eur ročne. „Musíme platiť za neoprávnené obohatenie tým, že verejnosť využíva tieto pozemky,“ pripomenul. Mesto chce aj v súvislosti so súkromnými vlastníkmi a developermi výkupom okrem iného eliminovať tiež prípadné riziko zmeny využívania tohto územia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM