Kultúra

Botanická záhrada pozýva na nedeľňajšie koncerty i kávu. Tešiť sa môžete aj na MODUS

Po koncertoch a umeleckej výstave v predošlých dvoch rokoch organizuje Botanická záhrada (BZ) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach kultúrny program aj počas tohto leta.

Zdroj: TASR/František Iván

V priestoroch, ktoré podstúpili rekonštrukciu, tiež pribudla kaviareň, v ktorej sa v sobotu (9. 7.) uskutočnil swap rastlín.

Hudobný program

Ako informovala hovorkyňa košickej UPJŠ Laura Hoľanová, v nedeľu o 18.00 h vystúpi v BZ 30-členný univerzitný spevácky zbor Chorus Universitatis Šafarikianae.

„Hlavným bodom hudobného leta v BZ UPJŠ bude vystúpenie skupiny Modus 24. júla o 18.30 h,“ uviedla s tým, že v prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v budove Alfa v Kasárňach Kulturparku s polhodinovým časovým posunom.

V auguste pozýva BZ UPJŠ na koncert klaviristu Norberta Daniša (7. 8.) i finalistu hudobnej súťaže Košický zlatý poklad v roku 2021, skupiny 7 P. M. (14. 8.).

Uprostred leta tiež v BZ sprístupnia výstavu SCUPA – Sculpture Park, na ktorej spolupracovali košická VUNU Gallery a Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach.

Netradičná kaviareň

Po ukončení rekonštrukcie priestorov BZ UPJŠ vznikol priestor pre kaviareň. Podľa slov vedúceho Katedry botaniky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Michala Gogu zavíta do BZ počas roka veľa návštevníkov, okrem toho v týchto priestoroch sídlia aj katedra botaniky a katedra genetiky a počas semestra ich navštevuje veľa študentov, denne tam sú taktiež pracovníci BZ.

„Všetci títo ľudia si budú mať teraz možnosť posedieť v príjemnom prostredí a vychutnať si kvalitnú kávu či iné občerstvenie,“ ozrejmil dôvod vzniku kaviarne pre TASR. Ako doplnil, ďalší z kampusov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ tak bude mať tiež „príjemné miesto na stretávanie sa“.

V sobotu sa v BZ UPJŠ uskutočnil aj druhý swap rastlín, ktorým občianske združenie (OZ) BotaniKE nadviazalo na úspešný projekt spred dvoch rokov.

„Cieľom je, aby ktokoľvek, kto má doma namnožené rastliny alebo nechcené rastliny a chcel by ich niekomu darovať, mohol tak urobiť,“ vysvetlil pre TASR predseda OZ Martin Pizňak.

Výmena rastlín

Keďže má aktivita slúžiť nielen na výmenu rastlín, ale i skúseností, návštevníci sa na swape mohli naučiť, ako založiť rastlinné terárium, či nechať si poradiť, čo robiť s chorou rastlinou, od fytopatológa.

Počas prázdninových mesiacov je BZ UPJŠ pre verejnosť otvorená denne, vonkajší areál je v riadnom režime okrem letných koncertov sprístupnený v čase od 9.00 do 18.00 h, expozície v skleníkoch do 17.00 h. Informácie o podujatiach zverejňuje BZ na svojej webovej stránke a sociálnej sieti.

Botanický SWAP rastlín v novootvorenej kaviarni Botanicafé v Košiciach
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM