Eva Mikulová Rôzne

Bude horúco ako v "pekle." Nezabudnite na pitný režim

Vysoké teploty na juhu a západe Slovenska budú pretrvávať až do stredy (1.8.). V stredu budú horúčavy aj v Košickom a Prešovskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Bude horúco ako v "pekle." Nezabudnite na pitný režim
Foto: Eva Mikulová

Horúčavy celý týždeň

Výstrahy prvého stupňa kvôli vysokým horúčavám vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) až do stredy pre Košický kraj a Prešovský kraj. To znamená, že denné teploty môžu byť až 34 stupňov Celzia. Môžme očakávať aj ojedinelé búrky z tepla. Žiaľ, ani v noci sa veľmi neochladíme. Najnižšia teplota bude 18 až 21 stupňov Celzia. Horúco by malo byť až do konca týždňa.

Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ v Bratislavskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, keď môžu teploty dosiahnuť 35 stupňov Celzia.

Pitný režim

Vysoké teploty môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti alebo kolapsové stavy, čomu môže zabrániť dodržiavanie pitného režimu. „Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou,“ informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ)SR. Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej tri litre vody. Odborníci z ÚVZ SR pripomínajú, že vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM