Správy

Bude na Hlavnej menej áut? Mesto mení pravidlá pre vjazd vozidiel do pešej zóny

Mesto chce ochrániť Hlavnú ulicu. Zásobovanie, dodávky či donáškové služby budú môcť do pešej zóny vojsť len v určitom čase.

Ilustračný obrázok k článku Bude na Hlavnej menej áut? Mesto mení pravidlá pre vjazd vozidiel do pešej zóny
Foto: Eva Mikulová

Podmienky pre vjazd do košickej pešej zóny v centre mesta sa od 1. marca zmenia. Do platnosti vstúpi nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o režime užívania historickej časti mesta, ako aj o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v nej. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

Zásobovanie len ráno

Cieľom úprav je zníženie počtu automobilov, ktoré jazdia po pešej zóne a zvýšenie bezpečnosti obyvateľov tejto časti mesta a návštevníkov centrálnej mestskej zóny. Podľa primátora Jaroslava Polačeka nejde o výrazné zmeny, ale skôr o spresnenie pravidiel, čím reagujú aj na nedisciplinovaných motoristov. Ak chcú dlažbu na Hlavnej ulici opraviť a vymeniť poškodené časti, podľa neho je potrebné obmedziť dopravu a preťažené autá v historickom centre.

„Cieľom je, aby nám tam celodenne nechodilo zásobovanie, dodávky či donáškové služby, ktoré Hlavnú ulicu ničia a zvyšujú nám náklady na jej údržbu a opravu. Chceme, aby čas pre zásobovanie a dopravné služby, ktoré je potrebné zabezpečiť, boli vykonané do 9.00 hod. Následne bude Hlavná ulica uzavretá. Sprístupnená bude len tým, ktorí tam majú nehnuteľnosť a nemajú k nej iný prístup,“ uviedol s tým, že k dodržiavaniu pravidiel majú dopomôcť monitorovanie aj technické zabezpečovacie zariadenia.

Len s povolením

Cez deň a vo večerných hodinách sa do pešej zóny bude možné dostať iba s vydaným povolením mesta. Aj naďalej platí, že motorové vozidlá môžu zotrvať v pešej zóne len na nevyhnutný čas. Mesto vydá povolenie tým vlastníkom motorového vozidla, ktorí ho majú oprávnenie parkovať v garáži alebo dvore, pričom tam nemajú zabezpečený prístup z ulice mimo historickej časti. O výnimku môžu požiadať aj fyzické alebo právnické osoby, ktoré tam zabezpečujú stavebné práce a údržbu inžinierskych sietí alebo spravujú nehnuteľnosti v pešej zóne a ďalšie špecifické prípady uvedené vo VZN.

Vstup do všetkých častí pešej zóny bude oslobodený od dane predovšetkým v čase určenom na zásobovanie. Uvedení vlastníci nehnuteľností si môžu vybrať, či za každý deň vjazdu a zotrvania v pešej zóne zaplatia jedno euro alebo paušálne 100 eur ročne. „V takom prípade to musí daňovník oznámiť mestu Košice, ktoré je správcom dane. V prípade, ak je držiteľom vozidla fyzická osoba s trvalým pobytom v historickej časti alebo v nej vlastní nehnuteľnosť, zaplatí len 30 eur ročne,“ dodáva magistrát.

Od dane bude oslobodený vjazd a zotrvanie v historickej časti, ak bude vozidlo prepravovať osobu s ťažkým zdravotným postihnutím. Bližšie informácie, ako aj potrebné formuláre žiadostí o povolenie sú zverejnené na stránke mesta.

Kde je pešia zóna?

Pešia zóna je ohraničená 12 ulicami v mestskej časti Staré mesto. Historickú časť mesta tvoria tieto ulice: Hlavná v časti úseku od ulice Rooseveltova po Kasárenské námestie, vrátane pasáži vedúcich z Hlavnej, Františkánska, Biela, Univerzitná, Pri Miklušovej väznici, Mlynská v časti úseku od ulice Puškinova po Hlavnú, Zvonárska, Vrátna v časti úseku od ulice Bočná po Hlavnú, Alžbetina v časti úseku od ulice Bočná po Hlavnú, Zámočnícka, Uršulínska, Poštová v časti úseku od ulice Mäsiarska po Hlavnú.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM