Veronika Hunyadiová Správy

Bude pri Košiciach akvapark? Rozhodne sa o pol roka!

Práce na geotermálnom vrte sa začali. O využití termálnej vody sa rozhodne po jeho dokončení.

Ilustračný obrázok k článku Bude pri Košiciach akvapark? Rozhodne sa o pol roka!
Zdroj: TASR/Andrej Galica

Práce na geotermálnom vrte pri Čižaticiach v okrese Košice-okolie sa už začali. Stavenisko si 30. júla prevzala firma, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní.

Voda pre akvapark?

Informuje o tom úrad Košického samosprávneho kraja (KSK). „Po nevyhnutných administratívnych úkonoch a verejnom obstarávaní sa posúvame bližšie k samotnej realizácii vrtu. Začíname prvou fázou, ktorou je technický projekt vrtu, po nej začnú samotné vrtné práce," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Termín všetkých týchto prác vrátane hydrologických skúšok je stanovený na šesť mesiacov. „Znamená to, že najneskôr do začiatku budúceho roka budeme poznať podrobné informácie o prietoku a teplote vody, jej chemickom zložení ako aj o zásobách podzemných vôd v tejto lokalite,“ dodal košický župan.

Trnka verím, že výsledky vrtných prác budú dobré a geotermálny zdroj, ktorý sa nachádza v Košickej kotline, bude kraj vedieť využiť napríklad pre účely akvaparku.

Práca pre ľudí

Realizácia geotermálneho vrtu si vyžiada z rozpočtu košickej župy 1,9 milióna eur. Zámer odsúhlasili ešte pred dvoma rokmi krajskí poslanci. Geotermálny vrt podľa nich poskytne tomuto regiónu nové možnosti. Počíta sa najmä s využívaním geotermálnej vody ako zdroja energie a na rekreačné účely v podobe akvaparku.

„Okres Košice-okolie patrí medzi najmenej rozvinuté okresy a zvlášť obce v okolí plánovaného vrtu dosahujú vyše 20-percentnú nezamestnanosť. Úspešný geotermálny vrt a jeho ďalšie využitie prinesie nové pracovné príležitosti, najmä v oblasti stavebníctva a cestovného ruchu,“ uviedol poslanec Viktor Dulina.

Podľa krajského poslanca Martina Smrča, ľudia čakajú na využitie geotermálnej energie v tejto oblasti už 20 rokov. „Som preto rád, že po rokoch sme odštartovali prvú etapu novej éry využitia potenciálu geotermálnej energie, ktorá sa tu nachádza. Verím, že výsledky z tohto vrtu nám poskytnú širokú možnosť využitia hlavne na rekreačné účely, čo pomôže najmä v rozvoji turizmu Košického kraja,“ dodal Smrčo.

Ďalšie správy z Košického kraja

Náročný proces

Po odovzdaní staveniska začína zhotoviteľ s prípravou technického projektu vrtu, ktorý musí odsúhlasiť príslušný banský úrad. Technický projekt musí byť zároveň v súlade so schváleným Posudzovaním vplyvov na životné prostredie (EIA). Vrtný prieskum bude okrem samotných vrtných prác pozostávať aj z laboratórnych či geofyzikálnych prác.

Vrt sa bude realizovať do hĺbky približne 2,3 kilometra.

Práce sa budú realizovať na pozemkoch Košického kraja za obcou Čižatice. Vrtné práce zrealizuje konzorcium firiem Rotaqua z Maďarska a Rhodes Slovakia.

Vzácny zdroj

Okrem spoločnosti, ktorá zrealizuje vrtný prieskum, sa na realizácii podieľa aj Technická univerzita v Košiciach. V súvislosti s vyhľadávaním, realizáciou a vybudovaním zdroja geotermálnej energie realizuje geologické práce.

„Košická kotlina má unikátne geotermálne zdroje, ktoré však doposiaľ neboli využívané. Je preto dobrou správou, že proces realizácie geotermálneho vrtu pri Čižaticiach sa po rokoch naštartoval. Košický kraj má šancu stať sa lídrom vo využívaní zelenej energie, akou je aj geotermálna voda pod povrchom," uviedol Stanislav Jacko z Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií.

Technická univerzita bude podľa neho v celom tomto procese maximálne nápomocná. „Pevne verím, že aj naše poznatky a skúsenosti pomôžu k efektívnemu využitiu geotermálneho zdroja,“ dodal Jacko.

Kým bude v blízkosti Košíc nový akvapark, osviežiť sa môžete na kúpaliskách v Košickom kraji. Kompletný prehľad so vstupným nájdete v tomto článku.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM