Správy

Budú Košice zelenšie? Mesto podporí enviroprojekty, rozdelí až 50-tisíc eur

Mesto rozdelí tisíce eur na aktivity týkajúce sa zlepšenia životného prostredia v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Budú Košice zelenšie? Mesto podporí enviroprojekty, rozdelí až 50-tisíc eur
Zdroj: TASR/František Iván

Mesto Košice vyhlásilo zelenú grantovú výzvu zameranú na podporu udržateľného rozvoja mesta, environmentálnych a eko-inovačných tém. Ako informuje na svojej webovej stránke, dokopy prerozdelí sumu 50-tisíc eur.

Kto získa dotáciu?

Navrhované projekty musia spĺňať parametre všeobecne prospešných a verejne prospešných účelov. Žiadatelia o granty sa môžu sústrediť napríklad na projekty týkajúce sa vytvorenia zdravého životného prostredia a zvýšenia jeho odolnosti voči zmenám klímy, revitalizácie zastavaných oblastí a verejných priestranstiev či oblasti environmentálnej výchovy.

Takisto môže ísť aj o projekty na rekultiváciu nevyužívaných a zanedbaných území, predchádzanie vzniku odpadu alebo zvýšenie podielu opätovného využívania tovarov a materiálov.

Zelené mesto

„Vyhlásená výzva je určená na projekty, ktoré podporujú najmä napĺňanie zelených politík mesta Košice v zmysle všetkých príslušných prijatých stratégií, ako je napríklad Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mesta Košice a jeho funkčnej oblasti 2022 – 2027 v časti Zelený rozvoj. Výzva je určená subjektom, ktoré sa chcú aktívne zapojiť do riešenia týchto problémov v našom meste,“ povedal viceprimátor Marcel Gibóda. Podľa jeho slov je nezanedbateľným prínosom takýchto aktivít aj šírenie osvety a prezentovanie myšlienky Košíc ako zeleného mesta.

Mesto podporí jednotlivcov, organizácie alebo záujmové združenia, ktoré aktívne pôsobia v oblastiach ochrany životného prostredia na území mesta. Jednotlivec môže získať maximálne 4 000 eur, združenia alebo ďalšie organizácie 7 000 eur. Podmienkou pri všetkých projektoch je vlastné spolufinancovanie vo výške desať percent. Žiadosť o dotáciu je možné podať do konca februára. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM