Michal Lendel Správy

Búranie na problematickom sídlisku nekončí: Luník IX príde o ďalší panelák!

Luník IX bude mať o ďalší panelák menej. Táto správa prichádza tesne po demolácii bytového domu na Hrebendovej 22 a 24. Ako v predchádzajúcich prípadoch aj teraz ide o dezolátny stav budovy, ktorá môže ohroziť životy jej obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Búranie na problematickom sídlisku nekončí: Luník IX príde o ďalší panelák!
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice (BPMK) chystá v dohľadnom čase ďalšiu demoláciu bytovky na sídlisku obývanom prevažne Rómami. Bytový podnik má do konca roka zabezpečiť vypratanie nehnuteľnosti na Hrebendovej 34 a 36 v zmysle rozhodnutia stavebného úradu do konca roka.

Náhradné byty pre 15 rodín

„Bytová brána na Hrebendovej 34 je už úplne vyprázdnená a na 36 máme ešte nejakých ľudí. Asi 15 rodinám sme išli v ústrety a ponúkli sme im náhradné ubytovanie v iných bytoch v rámci Luníka IX. Ide o rodiny, ktoré aspoň niekedy platili nájom,“ uviedol technický riaditeľ BPMK Martin Paška.

Podľa neho dochádza na sídlisku Luník IX k totálnej devastácii majetku. „Ak to takto pôjde ďalej, tak budeme musieť požiadať statikov, aby vypracovali posudky aj na ďalšie bytové domy,“ povedal.

Nedávna likvidácia stavby

Od 4. 12. prebiehali na problémovom Luníku IX búracie práce na Hrebendovej 22 a 24. Vyžiadal si to dezolátny stav bytového domu, za ktorý nesú zodpovednosť jeho obyvatelia. Firma sa zaviazala prevziať stavenisko a vykonať samotnú realizáciu asanačných prác a následne zlikvidovať odpad. To všetko v hodnote 79 800 eur.

Demolácia stavby sa nezaobišla ani bez incidentov, ktoré znepríjemňovali prácu zamestnancom stavebnej firmy. Miestni obyvatelia po nich a strojoch hádzali kamene, preskakovali a rozoberali oplotenie staveniska. Nebezpečné bolo aj vozenie sa detí na nárazníkoch sutinami naložených nákladných áut.

„Musíme v prvom rade dbať na to, aby všetci bez rozdielu akceptovali pravidlá fungovania spoločnosti. Zároveň je nevyhnutné eliminovať všetky riziká, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie života. Bytový dom na Hrebendovej je, žiaľ, príkladom oboch týchto javov, preto bolo potrebné pristúpiť k riešeniu, “ povedal primátor Richard Raši.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM