Michal Lendel Rôzne

Burza v Košiciach s pozoruhodnými skvostami: Dali sa nájsť bankovky z Maurícia aj 300-ročné mince

Predmety od skutočných historických skvostov až po veci, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v múzeu gýča, to všetko čakalo na milovníkov histórie na košickej burze starožitností. Čo všetko ste si mohli v metropole slovenského východu kúpiť?

Ilustračný obrázok k článku Burza v Košiciach s pozoruhodnými skvostami: Dali sa nájsť bankovky z Maurícia aj 300-ročné mince
Zdroj: Dnes24.sk

Na nedeľnej burze starožitností si na svoje mohli prísť najmä zberatelia mincí, poštových známok a starých pohľadníc. Medzi predávanými kúskami sme natrafili aj na 300-ročné mince, bankovky z exotických destinácii, akými sú napríklad ostrov Maurícius, či India. Pre skutočných fajnšmekrov boli na predaj historické zbrane, ktoré si toho isto veľa pamätajú.

Medzi kupujúcimi bol aj pán Milan, ktorý je už tradičným návštevníkom košických búrz. „Už roky zbieram staré pohľadnice. Zaujímajú ma najmä motívy prírody i starých Košíc, no nejde len o obrázok. Na zadnej strane väčšiny je pohľadníc je príbeh. Ľudia z pred vyše sto rokov žili tak isto akom my, mali podobné problémy aj radosti, o ktoré sa prostredníctvom pohľadníc delili so svojimi blízkymi na veľké vzdialenosti, je to pre mňa skutočne fascinujúce,“ zdôveril sa nám pán Milan.

Jeden z oslovených predávajúcich pre Košice 24 prezradil, že unikátnych kúskov je stále dosť. „Ľudia nám stále niečo prinesú, čo chcú predať. Akurát mám v ponuke zopár pozoruhodných mincí s rokom razenia okolo 1700,“ povedal predajca.

Podľa organizátora košickej burzy Vladimíra Šipoša bola februárová burza veľmi úspešná. „Prišli predajcovia z okolitých štátov, ale aj domáci. No čo je ešte dôležitejšie prišli ľudia, čo je skutočne pozitívne,“ doplnil Šipoš.

Košická burza starožitností lákala návštevníkov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM