Eva Mikulová Správy

Bytovku s narušenou statikou na Luníku IX už zbúrali, na sídlisku sa opäť bude stavať, VIDEO

Nezisková organizácia ETP plánuje svojpomocnú výstavbu domov a mestská časť z eurofondov postaví 48 bytov.

Ilustračný obrázok k článku Bytovku s narušenou statikou na Luníku IX už zbúrali, na sídlisku sa opäť bude stavať, VIDEO
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Cez víkend začala košická spoločnosť Demonta s búraním zdevastovanej bytovky na Hrebendovej 30 – 32 na sídlisku Luník IX. a cena búracích prác aj s následným odprataním sutín je 95-tisíc eur. Túto sumu zaplatí mesto zo svojho rozpočtu, do ktorého prispievajú formou daní a poplatkov aj občania Košíc.

Po víkende je už bytovka zbúraná a momentálne priestor vypratávajú od sutín. Dôvod zbúrania je už tradičný, narušená statika.

„Ľudia, ktorí tu bývali v minulosti, to jednoducho „vybývali.“ Nevážili si majetok, ktorý zadarmo dostali. A pretože si ju obyvatelia postupne zničili, pristúpime k jej búraniu. Hoci sme sa prikláňali k revitalizácii tejto bytovky, statické posudky ukázali, že túto bytovku nevieme zachrániť. Je mi ľúto, keď musíme prejsť až k takémuto riešeniu,“ povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček na piatkovom kontrolnom dni.

V zbúranom dome bolo 30 bytov a ich obyvatelia sa pravdepodobne nasťahovali do chatrčí v nelegálnej osade Mašličkovo, ktorá vznikla v blízkosti sídliska už pred pár rokmi a stále sa rozrastá.

Nové byty a domy

Po demolácii spomínanej bytovky a odstránení ruín sa na tomto mieste začne s výstavbou nových bytov. Mesto tým vychádza v ústrety nielen rodinám z Luníka IX, ktoré si chcú zlepšiť svoje životné podmienky.

„Pre obyvateľov Luníku IX, ale aj z ďalších osád sme v spolupráci s mestskou časťou a neziskovou organizáciou ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj pripravili možnosť svojpomocnej výstavby jednoduchých rodinných domov, na ktorej sa budú aj sami finančne podieľať. Podobné projekty svojpomocnej výstavby úspešne na Slovensku fungujú, čoho príkladom je aj obec Rankovce v okrese Košice-okolie. Priamo na Luníku IX už máme skúsenosti s výstavbou nového bytového domu. Za úspech považujeme aj výstavbu novej bytovky Hrebendovej ulici v roku 2015, v ktorej bez problémov žije a platí nájomné 12 rodín. Verím, že tieto rodiny budú príkladom aj pre ďalších obyvateľov, ktorí si svoje byty postavia, nasťahujú sa do nich a budú za svoje bývanie aj platiť,“ myslí si Jaroslav Polaček.

Podľa slov starostu Luníka IX Marcela Šaňu, mestská časť začne na jar 2021 stavať tiež 4 bytovky so 48 bytmi na ktoré získali z eurofondov 2,4 milióna eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM