Lukáš Zavacký Rôzne Správy

Bytovky na Južnej triede s prvenstvom: TOTO im už nikto nevezme!

Na známej a frekventovanej ulici v Košiciach sú bytovky, ktoré sa zapísali do histórie mesta. Aké prvenstvo zaznamenali?

Ilustračný obrázok k článku Bytovky na Južnej triede s prvenstvom: TOTO im už nikto nevezme!
5
Galéria
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Obraz metropoly východu, ako ho poznáme dnes, je výrazne odlišný, ako napríklad v polovici minulého storočia. Oddelené nehnuteľnosti na Južnej triede (nepárne čísla od 51 do 85), so šiestimi nadzemnými podlažiami, prispeli nemalou mierou k zlomu v tejto veci.

„Predpokladáme, že sú to najstaršie panelové domy na našom území,“ vyjadrila sa Darina Kvetková z miestneho úradu. Všimnúť si ich môžu najmä cestujúci električkou, keďže sa nachádzajú pozdĺž jej trate.

V súčasnosti sú podľa slov úradníčky v súkromnom vlastníctve, niektoré nájomné byty sú však majetkom mesta. Odkedy stoja na svojom mieste? „Podľa dostupných údajov z bývalého ObNV Košice IV neevidujeme termín ich výstavby, ale pravdepodobne vznikli v šesťdesiatych rokoch,“ uviedla.

„V roku 2012 sa v nich postupne realizovali práce zamerané na komplexné zateplenie strešného a stien obvodového plášťa, sanáciu loggií, výmenu výplní otvorov, teda okien či dverí, a podobne,“ doplnila D. Kvetková. Chcete vedieť ako celý blok v súčasnosti vyzerá? Pozrite si našu galériu.

Najstaršie panelové bytové domy v Košiciach
5
Galéria
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM