Lenka Fedorová Rôzne

Čarovné miesto na východe Slovenska: Dedinky lákajú turistov ako magnet! FOTO

Obce v okolí Košíc v sebe ukrývajú neopísateľné čaro, vďaka čomu sú výnimočné a bola by škoda o nich nevedieť. Jednou z nich je nádherná obec Dedinky.

Ilustračný obrázok k článku Čarovné miesto na východe Slovenska: Dedinky lákajú turistov ako magnet! FOTO
4
Galéria

Blížiace sa leto je snáď najideálnejším obdobím na výlety do prírody. Pravidelne vám prinášame tipy na výlety, do okolitých obcí, jedna si však zaslúži väčšiu pozornosť. Obec Dedinky.

Dedinky a priľahlá vodná nádrž Palcmanská maša patria bez pochýb k najvyhľadáva­nejším miestam v našom okolí. Niet divu, pobyt v lone nádhernej prírody láka každoročne množstvo turistov. Na brehoch Palcmanskej maše vyrástli ubytovacie, športové a rekreačné zariadenia, ktoré sú každoročne veľmi vyhľadávané. Palcmanská maša je zároveň najväčšia vodná plocha v Slovenskom raji.

Z turistických aktivít sú v okolí Dediniek najpoplulárnešie turistika v NP Slovenský raj, rybolov a vodné športy v priehrade, lyžovanie v obciach Dedinky a Mlynky, splav rieky Hnilec a NPR Stratená a sedačková lanovka Dedinky – Geravy. Lanovka v Slovenskom raji vedie pútavým prostredím z Dediniek na planinu Geravy a poskytuje veľmi zaujímavé výhľady na prírodné scenérie tejto časti Slovenského raja. Lanovka je preto považovaná za jednu z najkrajších na Slovensku.

Pre turistov sa konajú pravidelné výstupy na Gačovskú skalu, ktoré vedú po trase Zemjarská roklina – Geravy – Gačovská skala – Dedinky. Z Gačovskej skaly sa možno pokochať výhľadom na Nízke a Vysoké Tatry.

Oblasť Dediniek a Palcmanskej maše sa navyše nachádza na trati Červená Skala – Margecany, ktorá patrí medzi najkrajšie železničné trate na Slovensku.

Foto: Ilustračné

Dedinky sú skvelým miestom na oddych a zábavu
4
Galéria
Zdroj: Archív: Jaroslav Petráš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM