Lenka Fedorová Správy

Celoštátna folklórna súťaž pozná víťazov: FS Hornád s najvyšším ocenením!

Košičania sa tešia z parádneho úspechu! Z prestížnej folklórnej súťaže si odniesli zlaté pásmo, zahanbiť sa nedal ani Raslavičan.

Ilustračný obrázok k článku Celoštátna folklórna súťaž pozná víťazov: FS Hornád s najvyšším ocenením!
Zdroj: TASR

Špeciálne tanečné choreografie, spev i hudbu na ľudovú nôtu priniesla v uplynulých dňoch celoštátna postupová súťaž choreografií folklórnych kolektívov s názvom Tancuj, Tancuj. Tá sa konala od piatka (11. 11.) do soboty v Liptovskom Mikuláši.

Zlaté pásmo si zo súťaže odniesol Folklórny súbor Hornád z Košíc.

Súťaž sa koná raz za 3 roky. Z krajských kôl do finále postúpilo 13 folklórnych kolektívov z celého Slovenska. „Každá choreografia je v niečom iná, vytvára rôznorodé obrazy,“ uviedla Košová.

Podľa nej bolo každé vystúpenie prepracované a profesionálne. Dôležitá bola aj rozborová časť súťaže, keď si vedúci súborov sadli s porotcami, a tí im vysvetlili, v čom by sa mali v budúcnosti zlepšiť.

„Do poroty zasadli významné osobnosti slovenskej folkloristiky, medzi nimi aj bývalá tanečníčka z Lúčnice Barbora Morongová, choreograf a režisér Dušan Hégli či etnochoreologička Lenka Šútorová-Konečná,“ uviedla.

Prehliadka vyvrcholila vyhlásením výsledkov a galaprogramom v nedeľu popoludní. Okrem zlatého, strieborného a bronzového pásma porota udelila aj ďalšie špeciálne ocenenia za štýlovú interpretáciu či najlepšieho individuálneho inštrumentalistu.

„Cenu za štýlovú interpretáciu ľudovej hudby získala Folklórna skupina Raslavičan,“ povedala Košová.

Podujatie odborná metodička hodnotí veľmi pozitívne. „Sme spokojní, pretože aj účasť bola perfektná, o atmosfére nehovoriac. Nedá sa tomu nič vytknúť, všetci folkloristi sú ako jedna veľká rodina,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM