Webnoviny - Rôzne

Cena plynu pre domácnosti sa zvýši o 6,92 %

Cena zemného plynu pre domácnosti vzrastie v tomto roku po druhýkrát. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík, plyn pre domácnosti zdražie od 20. júla tohto roka o 6,92 %.

Foto: SITA/Nina Bednáriková (SITA) – Regulačný úrad takisto schválil zvýšenie cien plynu určeného na výrobu tepla o 9,37 %. To by sa mohlo podľa Holjenčíka premietnuť do zvýšenia cien tepla pre domácnosti v priemere o 6 %.

Domácnosti, ktoré používajú zemný plyn len na varenie (kategória D1), si po tomto zvýšení ceny plynu ročne priplatia o necelých 1,9 eur. Domácnostiam využívajúcim plyn aj na ohrev vody (kategória D2) sa zvýšia ročné náklady na kúpu plynu o vyše 34 eur. Domácnosti, ktoré zemným plynom aj kúria (kategória D3) si po zvýšení ceny plynu ročne priplatia o vyše 77 eur.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) žiadal regulačný úrad o zvýšenie cien plynu pre domácnosti od júla tohto roka o takmer 8 %. Cenu plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti chceli plynári zvýšiť až o vyše 40 %. “Úrad sa na základe vlastných analýz a výpočtov nestotožnil s návrhmi SPP,“ uviedol Holjenčík. Podľa neho ak by sa regulačný úrad stotožnil s návrhmi SPP na zvýšenie ceny plynu, domácnosti by si ročne priplatili od 8 eur do 340 eur, v závislosti od kategórie odberu.

Holjenčík:Žiadne ďalšie zdraženie v inom termíne nepredpokladáme

Plynári požadovali zvýšenie cien plynu pre domácnosti aj od septembra tohto roku, a to podľa Holjenčíka v priemere o vyše 30 %. Regulačný úrad sa však s návrhom SPP nestotožnil. “Žiadne ďalšie zdraženie v inom termíne nepredpokladáme,“ konštatoval Holjenčík.

Slovenský plynárenský priemysel žiadal zvýšenie ceny plynu pre domácnosti najmä pre nárast cien ropných produktov na svetových trhoch. “Aktuálna cena ropných olejov je o 40 % vyššia ako predpokladal regulátor pri stanovovaní cien plynu na tento rok. To je tak mimoriadny vývoj, že naň SPP musel reagovať,“ vysvetlil pred mesiacom po podaní cenového návrhu hovorca SPP Ondrej Šebesta. Podľa plynárov uvedené cenové návrhy boli aj dôsledkom toho, že zohľadňovanie reálnych nákladov nebolo spoločnosti umožňované priebežne.

Domácnostiam sa naposledy menili ceny plynu začiatkom tohto roka, keď im v priemere vzrástli o 4,47 %. Regulačný úrad taktiež koncom minulého roka rozhodol o zvýšení priemernej ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti, a to o 6,12 %.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM